Denník N

Svrček zo Sme rodina si novelou o referende pohneval koalíciu a prekvapil akademikov. Odpísal od nich dôvodovú správu

Petičné hárky s referendom za predčasné voľby, ktoré v roku 2021 podpísali státisíce ľudí. Foto N - Vladimír Šimíček
Petičné hárky s referendom za predčasné voľby, ktoré v roku 2021 podpísali státisíce ľudí. Foto N – Vladimír Šimíček

Poslanec hnutia Sme rodina Miloš Svrček opomenul korektné citovanie pri novele ústavy. Dvojici ústavných právnikov, Vincentovi Bujňákovi a Mariánovi Gibovi, sa ospravedlnil.

Keď poslanec Sme rodina Miloš Svrček podal v piatok do Národnej rady návrh novely ústavy, podľa ktorej by bolo možné skrátiť volebné obdobie parlamentu ústavným zákonom či referendom, pustili sa doňho viacerí.

Koaliční politici hovorili, že novelu neprediskutoval na koaličnej rade. SaS nazvala jeho iniciatívu porušením koaličnej zmluvy, predseda klubu OĽaNO Michal Šipoš zasa „populistickým výkrikom“.

No Svrček schytal kritiku aj od opozície, ktorej by na prvý pohľad mala novela vyhovovať. Politici z Hlasu a zo Smeru však kritizovali, že poslanec do návrhu napísal, že by zmena platila až od 1. marca 2024, teda až v budúcom volebnom období. Expremiér Peter Pellegrini hovoril o podvode, zrade a snahe koalície zabetónovať sa vo funkciách.

Cez víkend vyvolal návrh ešte jednu odozvu. Keď si ústavní právnici Vincent Bujňák a Marián Giba z bratislavskej Právnickej fakulty Univerzity Komenského prečítali text dôvodovej správy – ktorá je priložená ku každej novele zákona a obsahuje dôvody, prečo by sa mal zákon prijať –, zistili, že si čítajú to, čo napísali oni sami.

Svrček do správy skopíroval

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Boris Kollár

Hegerova vláda

Referendum o predčasných voľbách

Sme rodina

Slovensko

Teraz najčítanejšie