Denník N

Nemecký europoslanec Freund: Nord Stream 2 je katastrofa, mali by sme ho zastaviť

Daniel Freund. Foto - EP
Daniel Freund. Foto – EP

Štáty EÚ boli naivné a mysleli si, že ak raz niekto vstúpi do Únie, vývoj v krajine už pôjde len pozitívnym smerom. Aj preto tu dnes máme problémy s právnym štátom v Maďarsku a Poľsku, myslí si nemecký europoslanec Daniel Freund (Zelení).

Freund sa obáva, čo sa stane v Maďarsku, ak voľby znovu vyhrá Viktor Orbán. Jeho vláda by podľa neho nemala dostať peniaze z fondu obnovy, kým nepríde s konkrétnym plánom, ako zlepšiť situáciu v Maďarsku.

„Nielenže by peniaze nešli tým, ktorí trpia pre pandémiu, ale stal by sa presný opak: financovali by skorumpovanú elitu, ktorú by to posilnilo. Ak Orbánovi bez podmienok pošleme peniaze, financujeme tým jeho predvolebnú kampaň a posilňujeme ho, aby mohol pokračovať v útokoch na médiá, demokraciu a slobodu,“ vraví v rozhovore.

Vlani v lete ešte pred voľbami v Nemecku ste pre Politico povedali, že konflikt, ktorý sa týka právneho štátu, bude jednou z najväčších výziev pre EÚ. Povedali ste aj to, že kľúčová bude pozícia novej nemeckej vlády. V tej už nie je CDU a videli sme náznaky, že trojkoalícia bude mať pri tejto téme tvrdší postoj. Očakávate, že viac zatlačí na Európsku komisiu, aby konala voči Poľsku a Maďarsku?

Mám pocit, že zmena v Nemecku sa už prejavila aj na správaní Európskej komisie. Dlho sa objavovali signály, že Ursula von der Leyenová a jej bezprostredné okolie chcú dať zelenú poľskému plánu obnovy. Zmena vlády v Nemecku a to, čo si strany napísali do koaličnej dohody, to svojím spôsobom zastavili. Jazyk, ktorý sme v koaličnej dohode zvolili, je vcelku jednoznačný – a na to netlačili len Zelení.

Poľsko a Maďarsko zatiaľ nedostali peniaze z fondu obnovy. Veľká skúška príde čoskoro, keď európsky súdny dvor rozhodne v prípade žaloby proti mechanizmu, ktorý podmieňuje eurofondy dodržiavaním zásad právneho štátu. Uvidíme, či Komisia po rozsudku proti nim spustí tento mechanizmus.

Angela Merkelová podporovala dialóg s Viktorom Orbánom a pred svojím odchodom z politiky varovala aj pred tvrdými krokmi proti Poľsku. Zdá sa, že vy dialóg nepovažujete za správny spôsob, ako riešiť túto krízu. Je to pozícia, ktorú zdieľajú aj vaši kolegovia zo Zelených?

Nechápte ma zle, dialóg považujem za úplne kľúčový. Musíme sa spolu rozprávať, ale kríza právneho štátu v Maďarsku trvá desať rokov, v Poľsku viac ako päť. Mali sme dialóg, iba ten však nedokáže vyriešiť tento problém.

Moja pozícia nie je izolovaná, nie som bláznivý europoslanec, ktorý má svoj názor. Už ho podporila väčšina Európskeho parlamentu, ktorá najprv hlasovala za mechanizmus, ktorý podmienil čerpanie eurofondov právnym štátom, a neskôr aj za to, aby sa tento mechanizmus použil.

Napokon sme sa dostali do bodu, keď Európsky parlament žaluje Komisiu za to, že nekonala. Nežiadam to iba ja, ale mnohí europoslanci a takisto viaceré vlády. Zatiaľ sa tento mechanizmus nepoužil, a to aj preto, že Angela Merkelová intervenovala

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Olaf Scholz

Plynovod Nord Stream

Rozhovory

Viktor Orbán

Svet

Teraz najčítanejšie