Denník N

Primár z Washingtonu o omikrone: Nebudú ľudia, ktorí by sa starali o pacientov, predavači ani vodiči

Foto - Peter Kadlečík
Foto – Peter Kadlečík

Peter Kadlečík pochádza z Piešťan a pracuje v Spojených štátoch, kde zažívajú silnú vlnu omikron. „Bude to u vás pravdepodobne najväčšia vlna, aká ešte nebola, najmä na východe, kde je zaočkovanosť nižšia,“ upozorňuje.

Spojené štáty americké zaznamenávajú najvyššie nárasty infikovaných aj hospitalizácií počas celej pandémie covidu. V takmer polovici štátov sú podľa New York Times nemocnice na hranici možností. Až 24 štátov hlási najmenej 80-percentnú obsadenosť lôžok. Rastú počty nových prípadov, aj keď v niektorých oblastiach už zjavne prekonali vrchol a počty klesajú.

Jedným z najzasiahnutejších miest, kde už počet infikovaných klesá, je Washington, D. C. Denník N sa o situácii v nemocnici, v spoločnosti aj o liečbe covidu rozprával s primárom Petrom Kadlečíkom.

V predchádzajúcich vlnách viedol aj oddelenie, na ktorom sa venovali pacientom s covidom. Kadlečík pochádza z Piešťan, kde strávil tohtoročné vianočné sviatky. Keď sa vrátil do Spojených štátov, bola už situácia vo Washingtone veľmi kritická.

V rozhovore hovorí, ako vyzerá vlna omikron, ktorou práve prechádzajú, a aj o tom:

  • ktoré služby nefungovali pre veľký počet infikovaných ľudí;
  • ako boli na oddelení, kde je bežne sedem zdravotníkov, len dvaja;
  • ale aj o tom, ako funguje nádejný liek Paxlovid, ktorý už predpísal pacientom, aj keď v Európe ešte nie je.

Aká je momentálne vo Washingtone situácia?

Washington je jedno z najviac zaočkovaných miest a zároveň spolu s New Yorkom má jeden z najvyšších počtov nových prípadov. Naše zdravotníctvo je preťažené kombináciu počtu pacientov a problémami s nedostatkom personálu, máme oddelenia, kde je polovica zamestnancov v domácej izolácii.

Ako je to u vás na klinike Kaiser Permanente?

Na sviatky som bol na Slovensku, a keď som sa po Novom roku vrátil, boli sme na oddelení len ja a môj kolega lekár. Boli sme tam sami, neboli tam sestry ani pomocný personál. Bežne nás na oddelení býva šesť až sedem, teraz sme tam boli len my dvaja.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Rozhovory

    Slovensko, Svet

    Teraz najčítanejšie