Denník N

V novom zákone majú byť turistické značky verejným záujmom a horskí sprievodcovia prídu o monopol na sprevádzanie

Ručne maľovaná turistická značka v Malých Karpatoch pod vrcholom Konské hlavy. Foto – Ľubomír Mäkký
Ručne maľovaná turistická značka v Malých Karpatoch pod vrcholom Konské hlavy. Foto – Ľubomír Mäkký

Turistické značky doteraz v legislatíve chýbali, SaS to chce zmeniť novým zákonom. Riešiť má aj poškodzovanie značiek a oplocovanie pozemkov, cez ktoré vedú turistické trasy. Zároveň sa majú rozšíriť možnosti sprevádzania v prírode.

Hoci je turistické značenie základnou infraštruktúrou pre cestovný ruch, doteraz v legislatíve chýbalo. Starajú sa oň dobrovoľníci z Klubu slovenských turistov, respektíve zo Slovenského cykloklubu. Strana SaS pripravuje zákon o turistickom značení, ktorý by mal túto problematiku upraviť.

Riešiť chcú aj sprevádzanie v horskom prostredí mimo najťažších terénov, pretože aktuálna legislatíva dáva praktický monopol na sprevádzanie horským sprievodcom a, naopak, obmedzuje klasických sprievodcov v cestovnom ruchu či záujemcov o podnikanie v prírodnom turizme.

Zákon by mal:

  • definovať turistické značky a pravidlá značenia,
  • prevziať register turistických a ďalších trás,
  • stanoviť správcu, ktorý bude zodpovedný za značenie,
  • upraviť financovanie,
  • ochrániť turistické značenie pred ničením,
  • upraviť činnosť horských sprievodcov.

Zákon chcú predložiť poslanci Anna Zemanová a Radovan Sloboda. „Máme jedno z najlepších značení na svete, no nie je dostatočne chránené. Robí sa vďaka nadšeniu

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ Peter Kalenský je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

Turistika a outdoor

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie