Denník N

Z dvojizbáka plnohodnotný trojizbák pre život rodiny: Máme dobrú dispozíciu a kvalitné materiály, ak niečo riešime, sú to detaily

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Vďaka premyslenému riešeniu ponúka byt s neveľkou výmerou 54 m² aj niekoľko rokov po rekonštrukcii dostatok priestoru pre štvorčlennú rodinu. „Nič podstatné sa odvtedy nezmenilo, nepotrebovali sme robiť nijaké zásadné zmeny, aby sme sem všetko zmestili,“ hovorí majiteľka.

Keď sa s architektmi rozprávate o chybách pri zariaďovaní bytu či domu, väčšina z nich spomenie medzi prvými určite aj to, že ľudia berú pôvodnú dispozíciu ako fixnú a vôbec neuvažujú o jej zmene. Nemusí pritom vždy ísť o jej radikálne „prekopanie“. Mnohé, najmä staršie nehnuteľnosti majú dobrý základ a aj menšie úpravy dokážu urobiť veľa a výrazným spôsobom zmeniť užívateľský komfort a kvalitu života v byte. Dôležité je uvedomiť si, ako chcete svoje bývanie využívať.

Príkladom toho, ako dokáže zmena dispozície zlepšiť kvalitu života, je bývanie Dagmar a Patrika. Keď pred viac ako siedmimi rokmi začali hľadať byt na kúpu, presne vedeli, čo chcú. „Vystriedali sme veľa podnájmov, a tak sme si dokázali presne zadefinovať naše požiadavky. Chceli sme dispozíciu na dve svetové strany, balkón a dostatok svetla,“ spomína Dagmar.

Deliacu priečku medzi detskou izbou a vstupným priestorom nahradil priestrannejší šatník. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ďalej od centra a menší, no s premysleným riešením

Najskôr uvažovali o byte bližšie k centru hlavného mesta, po nejakom čase začali pozerať byty v odľahlejších častiach s dobrou dostupnosťou. „Nakoniec sme sa rozhodli, že kúpime menší a lacnejší byt a prerobíme si ho tak, aby nám plne vyhovoval. Myslím si, že je lepšie bývať v priestore, ktorý má človek dispozične vyladený ako vo veľkom byte, ktorý možno ani nedokáže tak dobre využiť,“ hovorí majiteľka.

Pôvodne dvojizbový byt so samostatnou kuchyňou v staršej bytovke spĺňal ich požiadavky a získal si ich aj pekným svetlom, celkovým pôsobením priestoru i blízkeho okolia.

Keď sa rozhodli pre jeho kúpu, spočiatku nejaký čas zvažovali aj to, že byt ponechajú s pôvodnou dispozíciou. V najväčšej izbe s lodžiou chceli mať obývačku so spacím kútom, menšia izba mala zostať dcére. Potom si však uvedomili, že byt časom určite budú musieť dispozične upraviť. Jednou z motivácií bolo nevyhovujúce riešenie kuchyne. Bol v nej síce jedálenský stôl, no aby sa tam vošiel, musel byť prisunutý k stene, čo im nevyhovovalo. „Bolo to pre nás dlhodobo nefunkčné. Ako rodina potrebujeme veľký a dobre prístupný stôl, keďže sa za ním odohráva väčšina našich aktivít,“ vraví Dagmar.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Bývanie

Bývanie a záhrada

Teraz najčítanejšie