Denník N

Bývalý štátny tajomník Stachura: Poľné nemocnice ani povinné očkovanie by som nezaviedol. S triedením pacientov sme začali skoro

Zdroj - MZSR
Zdroj – MZSR

Peter Stachura mal v druhej vlne na starosti nemocnice. V rozhovore hovorí, prečo nie je za povinné očkovanie a prečo by išiel diskutovať s antivaxermi.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Peter Stachura bol štátnym tajomníkom za Mareka Krajčího. Vladimír Lengvarský ho z funkcie odvolal. V rozhovore hovorí, ako by sa pripravil na omikron, aj to, či nezačali s komunikačkou kampaňou k očkovaniu neskoro. Kritizuje, že nemocnice majú prístroje, ktoré sú zakryté plachtou, a nevyužívajú sa.

Minister Lengvarský vás po svojom nástupe odvolal, kde momentálne pôsobíte?

Pôsobím ako anestéziológ na polovičný úväzok v Rakúsku. Druhú časť úväzku mám na Slovensku, venujem sa projektu o liečbe akútnej bolesti.

Keď ste pôsobili na ministerstve zdravotníctva, mali ste počas prvej a druhej vlny na starosti aj nemocnice. Ako sme pripravení na omikron?

Vlny, ktoré sme už mali možnosť zvládať – alfa a delta –, každá bola iná. Aj omikron bude iný. Neviem si predstaviť, že by sme sa na to vedeli do detailov pripraviť. Bude to zrejme podobné ako pri alfa a delta vlne, keď nás veľa vecí prekvapilo.

Či sme pripravení, je preto ťažká otázka. Máme indície zo zahraničia, vieme, ako sa situácia vyvíja napríklad v Spojenom kráľovstve, vieme, že závažnosť ochorenia je menšia ako pri variante delta, je zhruba tretinová šanca, že sa dostanete do nemocnice.

Vieme, že omikron je veľmi nákazlivý, šíri sa veľmi rýchlo, v krátkom časovom okne zasiahne veľké množstvo ľudí, ale nevieme, čo to urobí s našou populáciou alebo spoločnosťou, pretože sú tu rozdiely medzi Amerikou, Spojeným kráľovstvom a Južnou Afrikou, či už v očkovaní, premorení, alebo chorobnosti.

Jeden z nástrojov, ktorým chce ministerstvo zvládnuť vlnu, sú takzvané núdzové zdravotnícke zariadenia. Napísali ste o nich: „Zdá sa mi nerozumné stavať poľné nemocnice, prosím, nazývajme to pravým menom, v čase, keď kapacity v našich nemocniciach sú postačujúce, ale značne limitované personálnym zabezpečením.“ Prečo nie sú dobrý nápad?

To, čo vláda 22. decembra schválila, podľa mňa nie je šťastné riešenie. Myšlienka byť pripravení na omikron a veľký nápor je, samozrejme, správna a podporujem ju. Určite nemôžeme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Rozhovory

    V redakcii

    • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
    • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
    • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
    • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie