Denník N

Andrej Kiska: Na Zemanovi oceňujem empatiu, Babiš je pred voľbami v rovnakej situácii, ako bol Fico

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Na začiatku budúceho roka sa uskutočnia voľby nového českého prezidenta. Pri tejto príležitosti český Deník N prinesie sériu článkov, ktorú otvára rozhovorom s bývalým slovenským prezidentom Andrejom Kiskom.

Kiska okrem iného hovorí, prečo je mu Miloš Zeman ľudsky veľmi blízky, z akého dôvodu by sa mu páčilo, keby malo Slovensko prezidenta „na doživotie“, a či v role prezidenta porušoval ústavu.

Čím musí disponovať dobrý prezident?

To nie je len otázka týkajúca sa prezidenta, ale každého politika. Najdôležitejšou vlastnosťou, ktorá v českej i slovenskej politike často chýba, je – a bude to znieť ako fráza – záujem o blaho ľudí. Záujem o to, ako sa žije ľuďom v krajine, musí byť nadradený osobným ambíciám politika, jeho snahe o vlastnú popularitu, o to, aby bol prípadne zvolený aj druhýkrát.

Toto vnímam ako základný problém politiky – že politici podstatne viac myslia na svoje preferencie ako na to, čo je dobré pre občanov. To isté platí aj pre prezidenta.

To, čo opisujete, je skoro nadľudská vlastnosť.

Ja si nemyslím, že to je nadľudská vlastnosť. Keď si spomeniem na prezidenta Václava Havla… To bol človek, ktorý celý život bojoval za to, aby jeho krajine bolo lepšie. A bol za to väznený, bol za to perzekvovaný.

Toto sú ľudia, ktorí nadraďujú záujmy svojej krajiny nad svoje šťastie a osobné pohodlie. Bohužiaľ, takým ľuďom sa nežije jednoducho, pretože populisticky hovoriť to, čomu ľudia tlieskajú, je podstatne jednoduchšie ako otvárať bolestivé a nepríjemné témy a pomenovávať problémy.

Možno by nebolo zlé, keby prezident mohol kandidovať iba raz. Tým by sa zaručilo, že sa počas svojho volebného obdobia nebude správať populisticky, aby bol zvolený aj druhýkrát.

Ak by to však bol dobrý prezident, bola by to škoda.

To áno.

To je večná dilema. Často sme si robili žarty, že najlepšie by bolo, keby sme mali osvieteného a špičkového kráľa, ktorý by neobmedzene vládol, myslel by skutočne na blaho krajiny a bol by tam doživotne.

Takže by sme to teraz mohli otočiť a namiesto jedného obdobia presadiť doživotie. Ale je otázka, či by sme mali šťastie – veď napríklad na Slovensku jeden čas hrozilo, že budeme mať za prezidenta

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Andrej Kiska

Miloš Zeman

Petr Pavel

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie