Denník N

Pekarová Adamová: Opozícia na Slovensku pristupuje k očkovaniu nezodpovedne, toto v Česku nemáme

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Nová predsedníčka českého parlamentu pred voľbami nechcela, aby sa ich koalícia volala Spolu, pretože sa obávala výsledku, aký malo slovenské Spolu.

Nová predsedníčka českého parlamentu Markéta Pekarová Adamová má k Slovensku blízko aj vďaka tomu, že tu žije rodina jej manžela. V rozhovore priznáva, že práve cez nich vníma aj slovenskú politiku. Je rada, že na rozdiel od Slovenska sa v Česku očkovanie nestalo politickou témou a strany sa voči nemu nevymedzujú.

Počas dvojdňovej oficiálnej návštevy Slovenska sa stretáva s predsedom parlamentu Borisom Kollárom, premiérom Eduardom Hegerom aj prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Keď ste sa stali predsedníčkou českého parlamentu, stretli ste sa so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Na Twitteri ste vtedy napísali, že pre vás stelesňuje hodnoty ako boj za pravdu, ľudské práva a právny štát. V pondelok ste sa stretli s Borisom Kollárom. Čo pre vás stelesňuje on?

S pánom Kollárom sa vo veľa veciach zhodneme. Napríklad v tom, že je dôležité, aby sme presadili jadro ako bezemisný zdroj. Ale je pravda, že k téme právneho štátu sme sa veľmi nedostali. Veľa sme hovorili o V4, o jej pôsobení, fungovaní, ale aj o Slavkovskom formáte, ktorý chceme viac rozvíjať.

Na tlačovom vyhlásení ste povedali, že sa s Kollárom zhodnete aj na tom, ako by mala fungovať V4. Nemohol by začať v rámci V4 fungovať nový česko-slovenský proeurópsky blok stojaci proti Poľsku a Maďarsku, ktoré sa čoraz častejšie voči EÚ vymedzujú. Viete si predstaviť takúto budúcnosť V4?

Európska únia nie je bezchybná, tak ako akýkoľvek iný projekt alebo organizácia. A určite je vždy čo zlepšovať. Ale je naša jediná možnosť a priestor, v ktorom si môžeme udržať životný štýl, ktorý máme. Možno si to málokedy uvedomujeme, ale máme veľké šťastie, že sme členmi Európskej únie a že sme sa tu ako dve krajiny, ktoré prežili kus spoločnej histórie, znova stretli. Mali by sme byť aktívnymi členmi, ktorí si uvedomujú svoje členstvo v EÚ.

Nemám rada pohľad „my“ a „oni“. Pretože aj my sme predsa Európska únia. V4 v posledných rokoch začala, bohužiaľ, uplatňovať tento pohľad „my“ versus „oni“. Myslím si, že by sme ho mali postupne opustiť a uplatňovať ho len vo chvíľach, keď to má zmysel a máme možnosť niečo dosiahnuť. Ale byť trvalým „troublemakerom“ v rámci nejakého spoločenstva nám rozhodne nič dobré neprinesie.

Markéta Pekarová Adamová a Boris Kollár. Foto N – Tomáš Benedikovič

Neznamená to vlastne, že V4 už nedokáže prinášať spoločné témy a presadzovať ich?

Uznávam, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie