Denník N

Hovoria jej aj Macron v sukni, Pécressová chce byť prvou francúzskou prezidentkou

Republikánska kandidátka Valérie Pécressová. Foto - TASR/AP
Republikánska kandidátka Valérie Pécressová. Foto – TASR/AP

V politike začínala pred dvadsiatimi rokmi, keď ako outsiderka zvíťazila v komunálnych voľbách. S Macronom ju spája nielen vzdelanie z prestížnej školy ENA, ale aj skúsenosti z vrcholovej politiky a jasný ekonomický program.

V čase, keď Francúzsko denne hlási okolo 300-tisíc prípadov nákazy covid-19, sa do centra predvolebnej kampane dostal dramatik Molière. O autorovi známej hry Lakomec sa vo vrcholovej francúzskej politike hovorí hlavne preto, že 15. januára si krajina mala pripomenúť 400. výročie jeho narodenia. Aspoň to tvrdí prezidentská kandidátka Valérie Pécressová, ktorá prezidenta Emmanuela Macrona obvinila, že toto výročie prehliadol.

Pravicová kandidátka v komentári publikovanom v denníku Le Figaro uviedla, že absencia národnej spomienkovej akcie len podčiarkla Macronovo zlyhanie pri propagácii francúzskej kultúry.

Pécressová vo svojom texte uvádza, že viaceré francúzske inštitúcie a televízie si pripomenuli narodenie spisovateľa, no žiadna celoštátna oslava sa nekonala.

Od Pécressovej je to šikovný ťah. Francúzsky prezident sa totiž prezentuje ako mimoriadne sčítaný politik, ktorý si každý deň nájde čas na knihu. Ešte počas riadenia rezortu hospodárstva v roku 2014 dokázal zarecitovať pasáže z Molièrových hier.

Štyri mesiace pred prezidentskými voľbami môže opomenutie tohto významného dátumu v Elyzejskom paláci Pécressovej pomôcť.

Proti ulici

Od víťazstva v republikánskych primárkach vlani v decembri Pécressová kritizuje prezidenta Macrona. Vyčíta mu napríklad, že urobil „dieru do štátnej kasy“ počas pandémie.

Dlhoročná politička sa v číslach vyzná viac ako Macronova súperka Marine Le Penová, ktorá pred piatimi rokmi pohorela v predvolebných debatách na ekonomických témach.

„Za Pécressovou je celá tradičná francúzska klasická pravica pre jej kompetencie, solídnosť, serióznosť v riadení ekonomiky aj zahraničnej politiky,“ hovorí pre Denník N český publicista a bývalý veľvyslanec vo Francúzsku Petr Janyška.

„Le Penová nemá imidž osoby,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľby vo Francúzsku

Svet

Teraz najčítanejšie