Denník N

Najdepresívnejší deň v roku je nezmysel, ktorý mal predávať zájazdy. Január však môže byť psychicky únavný

Ilustračné foto. Zdroj - Unsplash/Engin Akyurt
Ilustračné foto. Zdroj – Unsplash/Engin Akyurt

Cítili ste sa tento pondelok inak ako zvyčajne? Ak nie, je to v poriadku. Ak áno, je to v poriadku tiež. Tretí januárový pondelok býva označovaný za najdepresívnejší deň v roku. Za jeho vznikom však nie je veda, ale marketing.

Vianoce, počas ktorých sme hodovali s rodinou, sú za nami. Je pravdepodobné, že nový rok, ktorý mal byť čerstvým začiatkom, sa už začal podobať tomu predchádzajúcemu a ani naše „nové ja“ sa zatiaľ nespráva podľa našich novoročných predstáv.

Ak do tohto kokteilu primiešame krátke dni, zimu, svetovú pandémiu a ako čerešničku dáme navrch fakt, že ide o pondelok, môže sa zdať, že „najdepresívnejší deň v roku“ je nejako vedecky podložený.

Ale nie je.

Ste smutní? Kúpte si zájazdy

Koncept modrého pondelka vytvoril v roku 2004 britský psychológ Cliff Arnall.

O „vedecký vzorec“ na januárový splín ho však nepožiadala univerzita, ale televízny kanál Sky Travel Shop. Ten potom jeho „výsledky“ použil v tlačovej správe na propagáciu zájazdov, ktoré predával.

Arnall vo vzorci zohľadnil množstvo faktorov, ktoré podľa neho prispievajú k pochmúrnej nálade. Napríklad dlh, čas, ktorý uplynul od Vianoc, či čas od nesplnenia našich novoročných predsavzatí. Vzorec neskôr niekoľkokrát obmenil.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Duševné zdravie

Pseudoveda

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie