Denník N

Trenčín ako mesto kultúry preinvestuje do 100 miliónov eur. O päť rokov to má byť lepšie miesto na život, hovorí Lucia Dubačová

Projektová manažérka Lucia Dubačová, ktorá vedie tím Trenčín 2026. Foto N - Vladimír Šimíček
Projektová manažérka Lucia Dubačová, ktorá vedie tím Trenčín 2026. Foto N – Vladimír Šimíček

Tím mesta Trenčín koncom minulého roka uspel v súťaži o titul Európskeho hlavného mesta kultúry (EHMK). Na Slovensku ho v minulosti získali iba Košice na rok 2013.

Odvtedy sa podľa Lucie Dubačovej, ktorá vedie tím Trenčín 2026, viacero vecí zmenilo. „Dnes je trend v podstate úplne opačný a zväčša nebývajú úspešné tie projekty, ktoré majú vo svojich cieľoch priveľa investícií do rekonštrukcie či výstavby nových objektov.“

V rozhovore hovorí Lucia Dubačová aj o tom:

  • kedy ľudia v Trenčíne pocítia prvé zmeny;
  • ako k projektu pristupuje primátor Rybníček;
  • prečo dnes ľudia z Trenčína najčastejšie odchádzajú;
  • čo v meste po roku 2026 zostane ako „dedičstvo EHMK“.

Aký bol váš prvý pocit po vyhlásení výsledku – prišla radosť alebo stres z toho, že teraz to všetko, čo ste si vymysleli, treba aj urobiť?

Bola to extrémna radosť. V tíme sme to naozaj mimoriadne prežívali a nevedeli sme si úplne predstaviť, že by sa to všetko zrazu malo skončiť. Samozrejme, že o pár dní na nás doľahla aj realita, keď sme si naozaj povedali, že tak, a teraz to všetko musíme urobiť, ale verím, že máme dobrý základ, na ktorom môžeme stavať.

Stanovisko komisie bolo jednoznačné, no stručné. Dozvedeli ste sa, prečo uprednostnili projekt Trenčína pred Nitrou a Žilinou, ktoré s vami postúpili do druhého kola, a čo presne zavážilo?

Nie, nevieme takmer nič, ale očakávame report, v ktorom komisia zväčša veľmi podrobne objasňuje svoje hodnotenie voči kandidátom, všetky ich plusy aj mínusy. Očakávame, že by sme ho mohli dostať do dvoch mesiacov od vyhlásenia, a sme na to veľmi zvedaví.

Nezaznelo to ani v neformálnych debatách?

Nie a priznám sa, že som sa to ani nepokúšala zisťovať, lebo sa mi to nezdalo správne. Vieme akurát to, že išlo o konsenzuálne rozhodnutie a všetci hlasovali za Trenčín. To ma veľmi prekvapilo. Bola som presvedčená, že komisia bude čas na rozhodnutie ešte predlžovať, lebo projekty ostatných kandidátov som považovala za veľmi silné.

Posledný týždeň súťaže medzinárodná komisia každé mesto osobne navštívila. Javí sa to trochu ako sci-fi disciplína, pretože ste mali predstaviť to, čo sa ešte len má uskutočniť. Čo ste im teda v Trenčíne ukázali?

Bola to pre nás dvojitá výzva, lebo okrem samotného programu sa to celé odohrávalo v čase rýchlo sa meniacich protipandemických opatrení. Napokon sme namiesto ôsmich hodín dostali k dispozícii 4 a pol hodiny a rozdeliť sme sa museli do desaťčlenných skupín.

Rozhodli sme sa ukázať hlavné ohniská plánovaného programu a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Kultúra

Teraz najčítanejšie