Denník N

Poďte sa krásne trápiť s Andym Murraym. Tenisovým šampiónom, ktorý hovorí, že veda je najlepšia

Radosť Andyho Murrayho po päťsetovom víťazstve nad Nikolozom Basilašvilim. Foto - TASR/AP
Radosť Andyho Murrayho po päťsetovom víťazstve nad Nikolozom Basilašvilim. Foto – TASR/AP

Kolega Martin M. Šimečka napísal komentár, v ktorom hovorí, že Novakovi Djokovićovi v budúcnosti pre jeho postoje nebude držať palce. Je to absolútne pochopiteľné a nebude jediný.

Ak chcete držať palce tenisovému šampiónovi, ktorý hovorí, že veda je najlepšia, je tu riešenie. Volá sa Andy Murray, má 34 rokov, tvrdí o sebe, že je feminista, v tenise je hlasom rozumu a zároveň trendsetterom.

Najskôr angažovaním trénera Ivana Lendla spustil trend, keď si takmer všetci dobrí hráči začali najímať za trénerov bývalé legendy.

Potom si za trénerku vybral Amélie Mauresmovú, čím zbúral predsudok, že ženy mužov trénovať nemôžu, hoci drvivú väčšinu žien trénujú muži. Mnohí si mysleli, že len žartuje, a jeden tenista mu povedal, že tento vtip bol dobrý a nabudúce má novinárom povedať, že ho trénuje pes.

Murray sa proti sexizmu ohradil – tak ako veľakrát predtým a potom. Preto ho majú rady prakticky všetky tenistky od legendy Sereny Williamsovej až po najmladšiu generáciu na čele s Igou Świątekovou.

Najnovšie nás Murray presviedča o tom, že po výmene bedrového kĺbu za kovový už nie je pred vami len dôchodok, ale môžete hrať tenis na profesionálnej úrovni.

Pred operáciou sa bez bolestí nedokázal ani obuť. Vtedy mu lekári hovorili, že ani výmena kĺbu mu kariéru nezachráni. Aj preto v Austrálii pred tromi rokmi v slzách oznámil, že o pár mesiacov ukončí kariéru.

Lenže Murray naďalej hrá a stojí to za to, hoci držať mu palce nie je jednoduché. Redaktorka Intelligenceru to vystihla titulkom Čudná krása Murrayho prehrávania.

Po operácii je to iný Murray; oveľa častejšie prehráva a na grandslamoch končí v prvých kolách, preto mnohí aj zabudli, že v čase, keď sa jeho problémy začali, bol svetovou jednotkou.

Vtedy to nevyzeralo, že prídu roky suverenity Novaka Djokovića, ale skôr roky, keď sa o grandslamy bude deliť s Murraym.

Ak ste jeho fanúšikom v tejto fáze kariéry, viete, že sledovanie zápasov je tak trochu trápenie, no väčšinou patria k tým s najlepšou atmosférou a dramatickým priebehom.

Podobné to bolo aj v prvom kole Australian Open, keď v piatich setoch porazil Gruzínca Nikoloza Basilašviliho.

Denník N sa o Murraym rozprával s tenisovými expertmi Eurosportu Alexom Corretjom a Timom Henmanom. Corretja ho trénoval, Henman bol britskou wimbledonskou nádejou v ére pred Murraym.

„Je multimilionár, má štyri deti, bol svetovou jednotkou, mohol by pokojne skončiť. Každý si aj myslel, že už má po kariére, no on nás všetkých prekvapil. S pokorou obiehal malé challengerové turnaje, aby sa vrátil. A je pôsobivé, ako sa mu znovu darí,“ tvrdí Corretja.

Keď Murray hovorí, ostatní počúvajú

O Andym Murraym už určite počuli aj tí, ktorí nikdy nevideli celý tenisový zápas. Je to ten štvrtý z najsilnejšej tenisovej éry – Ringo Starr veľkej štvorky, ktorú tvorí s Federerom, Nadalom a Djokovicóm.

Jeho štýl hry je nudný, takmer nikdy sa neusmieva a medzi výmenami nadáva. Nevie s tým prestať, hoci mimo tenisového kurtu je to rozhľadený, slušný a vtipný človek.

Niežeby ho nadávanie nedostalo do problémov. Raz sa s ním preto jeho stará mama

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Australian Open

Tenis

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie