Denník N

Nová kniha o Trumpovi je o všetkých populistoch

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Kniha Landslide je výborná prípadová štúdia o tom, ako to vyzerá, ak vedenie krajiny zveríte do rúk človeku, ktorý nemá ani najmenšiu predstavu o tom, čo má, môže a smie robiť.

Čítam teraz knihu Landslide od Michaela Wolffa, ktorá opisuje posledné dni Donalda Trumpa, teda obdobie krátko pred voľbami, počas a po nich.

Aby sme si rozumeli, Michael Wolff má povesť mierne bulvárneho novinára a ešte aj to slovo mierne je možno eufemizmus. Píše jednoducho a úderne, teda vlastne bulvárne. A niekedy má problémy s niektorými faktami. Alebo citátmi. A z Trumpa si vlastne tak trochu urobil živnosť.

Lenže Landslide je výborné čítanie nie vďaka konkrétnym detailom, ale vďaka celkovému dojmu. No a ten celkový dojem je takýto:

Donald Trump si bol najprv istý, že vyhrá, a potom si bol istý, že vyhral. V prvom rade preto, že neprehráva, a v druhom rade preto, že sa dlho nenašiel nikto, kto by mu povedal, že aj naozaj prehral.

Potom, po uvedomení si prehry, prišlo na rad sprisahanie: keďže neprehráva a prehral, nemohlo sa to stať len tak obyčajne, ako keď v živote raz vyhráte a raz prehráte. Muselo to byť sprisahanie.

Potom nasledovali plány na odhalenie sprisahania. Cestou boli odídení všetci tí, ktorí hovorili, že to nebolo sprisahanie, ale len obyčajná prehra. Nahradili ich tí, ktorí boli ochotní prezidentovi prikyvovať, pokojne aj z presvedčenia.

A potom sa ten kruh čoraz viac zužoval, objavovali sa tam čoraz neznámejší ľudia, občas prakticky z ulice – a opitý Rudy Giuliani. A všetky tie teórie boli v čoraz slabšom kontakte s realitou. A plány o tom, ako sa to všetko zvráti a zmení, už s realitou nemali spoločné vôbec nič, pretože to boli už len čoraz divokejšie riešenia, ktoré by narazili hádam aj v Guinei-Bissau.

Ako to dopadlo, to vieme bez ohľadu na to, čo o tom Donald Trump rozprával, rozpráva a bude rozprávať. V knihe je však pozoruhodný dokonalý zmätok. Ten vyzeral takto: všetci

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Knihy

Komentáre, Kultúra

Teraz najčítanejšie