Denník N

Nie, nemusíte vyradiť ani pečivo. Vedecké vysvetlenie, prečo žiadna diéta nefunguje

Foto - Adobe Stock
Foto – Adobe Stock

Tretia časť z 12-dielneho seriálu Novoročné chudnutie: Ak to s chudnutím na začiatku pokazíte, váha pôjde naspäť hore.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ak sa rozhodujete, či skúsiť niektorú z diét, zamyslite sa, či na nej viete fungovať dlhodobo. “Ak nie, ani ju neskúšajte. Keby komerčné diéty skutočne fungovali, nemáme na svete viac ako 800 miliónov ľudí s nadváhou a obezitou,” varuje odborník na výživu a pohyb Michal Páleník v prednáške Športovej vedy.

Vysvetľuje, prečo diétam tak ľahko naletíme – pri prísnej diéte totiž rýchlo príde odvodnenie tela. Menej vody v tele spôsobí, že už po niekoľkých dňoch príde k výraznej redukcii hmotnosti. Pozor však, nejde o stratu tuku, ako si to často namýšľame. Ide hlavne o vodu.

Keď v tomto extréme naďalej pokračujeme, začíname strácať viac svalov, a to je podľa odborníka veľký problém, lebo svaly sú pre naše zdravie a celkovú rovnováhu v tele veľmi dôležité.

Poznámka: V texte budeme na zjednodušenie pracovať s pojmom „kalória“, aj keď myslíme „kilokalóriu“.

V článku sa dozviete:

  • ako na prvotný ošiaľ z chudnutia;
  • aký šok spôsobujú v tele drastické diéty;
  • prečo pri ďalšom pokuse schudnúť telo protestuje;
  • prečo je strata vody pri chudnutí riziko.

Zázračná potravina neexistuje

Podľa Páleníka fungujú komerčné diéty na princípe jednoduchosti. “Je ľahké povedať, že treba urobiť jednu zásadnú vec a problém sa vyrieši.”

Diéty sa často zakladajú na drastickom znížení kalorického príjmu, pri ktorom človek najrýchlejšie chudne. Je to však pravda? Áno, je, odborník však varuje: “Keď je človek na takej nízkej kalorickej hodnote, schudne, no otázka znie, z čoho schudne a čo je jeho dlhodobým cieľom.”

“Ďalšou mylnou predstavou je potreba absolútne vyradiť alebo sa sústrediť na niektorú zložku potravy. Jeden straší, aby sme vyradili pečivo, iný zase tuky a tretí nám povie, aby sme konzumovali iba bielkoviny,” hovorí.

Na človeka, ktorý túži schudnúť, výborne funguje reklama na čarovné účinky niektorej potraviny. Sľubujú nám, že okamžite schudneme alebo vyliečia rakovinu. Necháme sa oklamať, pretože chceme rýchlo schudnúť.

Výsledok je napokon podľa Páleníka taký, že niekto začne športovať, niekto zmení jedálniček alebo sa pokúsi zlepšiť si spánok, ale málokto skutočne vie, ako to celé funguje a čo má robiť, aby schudol a hmotnosť si udržal. “Keby tieto komerčné rýchle rady a diéty skutočne fungovali, nemáme na svete viac ako 800 miliónov ľudí s nadváhou a obezitou.”

Ak to pokazíte, váha pôjde naspäť hore

Páleník vysvetľuje, že ak sa rozhodujete, či skúsiť niektorú z diét, zamyslite sa, či na nej viete fungovať dlhodobo. “Ak nie, ani ju neskúšajte.”

Prečo?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Chudnutie

Iné podcasty Denníka N

Novoročné chudnutie

Radíme športovcom

Športová veda

Športové podcasty Denníka N

Šport a pohyb, Veda

Teraz najčítanejšie