Denník N

Čo prekladáš? Daniel Levicky Archleb o dedičstve a predsudkoch mizogýnie

Ilustračné foto – Flickr/quattrostagioni
Ilustračné foto – Flickr/quattrostagioni

Istá je len smrť a dane, povedal vraj Benjamin Franklin. Trúfam si tvrdiť, že môžeme hovoriť aj o tretej istote: pod každým článkom o sexuálnom násilí voči ženám niekto v komentároch na sociálnych sieťach určite napíše, že si za to môžu samy.

Je jednoduché povedať: nie som mizogýn. Druhá vec je pozrieť sa na skutočne ohromujúcu hĺbku a rozsah, v akom našu kultúru a civilizáciu spoluvytvárali prejavy nepriateľstva či až nenávisti k ženám.

Preto si myslím, že o mizogýnii treba čítať a hovoriť.

Nedávno som mal možnosť pracovať s dvoma zaujímavými textami, ktoré priamo nesúvisia, no pri písaní o tom, na akom preklade pracujem, mi v mysli vyskočila práve časť jedného z nich.

„Toho je tiež schopná len žena,“ komentuje Tibor pri policajnom výsluchu bitku v klube, ktorá je ústredným dejovým zlomom vo filme Iná svorka režisérky Hajni Kis. Film o problematickom vzťahu otca a dcéry vznikol v maďarsko-slovenskej koprodukcii, premiéru mal vlani v októbri, a ak to pandemické opatrenia umožnia, hádam si ho ešte v slovenských kinách budete môcť pozrieť.

Tibor má mnoho problémov a negatívnych povahových čŕt, nie je však mizogýn. Jeho poznámka o tom, ako naňho zaútočila opitá dievčina, ktorá sa zastala svojho priateľa, nie je pravdivá. Nebolo to totiž nič typicky či výhradne ženské. Z Tibora to vybehlo len tak mimovoľne, automaticky. Tak sa to predsa hovorí.

Jednoducho, niektoré veci, ktoré si aj dnes o ženách myslíme či vyslovujeme, nemajú racionálny základ. Zvykli sme si na ne a zmeniť to nebude ani jednoduché, ani rýchle. Vznikali po stáročia a sú súčasťou nášho duchovného a kultúrneho dedičstva. Známy írsky novinár Jack Holland sa rozhodol zhrnúť ich v knihe Mizogýnia: najstarší predsudok na svete, ktorá pôvodne vyšla v angličtine v roku 2006 (slovenský preklad chystá vydavateľstvo Hadart).

Niektoré momenty sú jasné a prakticky každému známe: biblický príbeh o Adamovi a Eve, respektíve jeho zjednodušená verzia, ktorá dáva podaktorým mužom pocit, že v prípade akéhokoľvek problému či konfliktu so ženami stačí univerzálna odpoveď: nemali ste

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Čo prekladáš?

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie