Denník N

Vrchol omikronu už majú za sebou. Aký mal nový variant vplyv v krajinách ako Írsko či Grécko?

Testovanie na newyorskom Times Square. Foto - TASR/AP
Testovanie na newyorskom Times Square. Foto – TASR/AP

V USA dosiahli rekordy aj v počtoch ľudí v nemocniciach, mnohí z nich však nemusia mať covidové problémy.

Omikronová vlna pandémie covidu v Európe smeruje zo západu na východ. Jej nástup vidno aj v strednej Európe, v Česku bolo napríklad v pondelok trikrát toľko nových prípadov infekcie ako pred týždňom. Vysoko stúpajú počty prípadov v Chorvátsku či Slovinsku, nárast už hlási aj Slovensko.

Na druhej strane mnohé štáty západnej Európy už majú svoj vrchol za sebou. Vidno to na počtoch prípadov v Británii, Írsku či v iných štátoch. Dostať sa na vrchol trvalo asi mesiac, niekde aj menej.

Dá sa teda už pozrieť na to, aký vplyv mal omikron na úmrtia, hospitalizovaných či prípady na JIS v daných krajinách.

Vzhľadom na počet prípadov počas tejto vlny neskončilo tak veľa ľudí v nemocniciach ani na cintorínoch. Má to dva dôvody: čoraz viac dôkazov ukazuje, že omikron je miernejší ako delta, menej napáda pľúca a menej ľudí posiela do nemocnice.

Zároveň však platí, že jeho vplyv stále vidíme hlavne v dobre zaočkovaných krajinách, ktoré dokazujú, že očkovanie do veľkej miery chráni pred hospitalizáciami a jiskami.

Írsko

Írsko malo na vrchole omikronu denne takmer 4-krát toľko prípadov ako kedykoľvek predtým. Od začiatku decembra tu malo pozitívny test (reálne infikovaných mohlo byť aj dvakrát či trikrát toľko) skoro

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie