Denník N

V dokumentoch o schvaľovaní Sputnika sme našli neskutočné veci, vraví maďarský opozičný poslanec Ákos Hadházy

Ákos Hadházy. Foto - Facebook Ákosa Hadházyho
Ákos Hadházy. Foto – Facebook Ákosa Hadházyho

V Maďarsku nebudú slobodné voľby, tvrdí nezávislý poslanec maďarského parlamentu Ákos Hadházy.

Maďarský prezident János Áder vypísal parlamentné voľby v Maďarsku na 3. apríl. Podľa prieskumov je súťaž medzi vládnym Fideszom a spojenou opozíciou stále otvorená. Nezávislý poslanec Ákos Hadházy tvrdí, že voľby nebudú spravodlivé a ani slobodné, lebo Fidesz zmenil viacero dôležitých zákonov a absolútne ovláda médiá.

Hadházy, ktorý bol pôvodne veterinárom, pôsobil do roku 2013 vo Fidesze, ale stranu opustil pre jej korupčné kauzy. Stal sa členom ľavicovo-zelenej strany LMP a od roku 2018 je nezávislým poslancom parlamentu. Pravidelne odhaľuje korupčné kauzy strany Viktora Orbána.

V rozhovore s Ákosom Hadházym sa dočítate:

  • či je podľa neho ešte možné poraziť Fidesz vo voľbách;
  • kedy môže vypuknúť v Maďarsku revolúcia proti Orbánovi;
  • čo zistil o schvaľovaní vakcíny Sputnik V;
  • prečo ľudia v Maďarsku neprotestujú proti vláde ani po veľkých korupčných kauzách.

Maďarská spojená opozícia mala vlani aspoň tesný náskok pred vládnym Fideszom, ale posledné prieskumy ukazujú, že Fidesz opäť prevzal vedenie. Čo sa stalo?

Opozícia to ani doteraz nemala isté. Fidesz zostavil volebný systém a volebné obvody tak, že opozícia potrebuje náskok 4 – 5 percent, aby mohla vyhrať. Takýto stav podľa prieskumov nenastal. Je to približne vyrovnané a všetko je možné. V skutočnosti sú však šance opozície menšie, lebo pred Fideszom sa otvorili nové možnosti volebných podvodov.

Aké?

Sú to dve hlavné veci. Prakticky legalizovali fotenie volebných lístkov, čím zjednodušili kupovanie hlasov. Ide o prípady, keď posielajú ľudí hromadne voliť a potom kontrolujú, koho volili, aby im za to zaplatili. Legalizovali aj možnosť mať trvalý pobyt na adrese, kde osoba v skutočnosti nebýva. Doteraz to nebolo možné, ale aj tak sa vyskytovali prípady, keď sa v pohraničných obciach do jedného domu prihlásilo na trvalý pobyt aj sto ľudí. Dnes je to však už legálne. Toto sa týka hlavne tých obvodov, v ktorých je súťaž medzi opozičným a vládnym kandidátom vyrovnaná. (V Maďarsku sú v parlamentných voľbách okrem celoštátnych kandidátok aj individuálne obvody – pozn. red.) Prihlásením niekoľko sto ľudí v takýchto obvodoch je možné tieto pomery zmeniť. Tieto zmeny zákonov sa zrejme neudiali náhodne. V Maďarsku nebudú slobodné voľby.

Tvrdíte to pre tieto zákonné zmeny?

Nielen pre ne. Nemôžeme hovoriť o slobodných voľbách, ak premiér môže každý týždeň jednu hodinu rozprávať vo verejnoprávnom rozhlase, a ak chce, aj v televízii, a opozícia už roky nemá takúto možnosť. Opozícia už roky nedostala priestor v živom vysielaní verejnoprávnych médií. Vláda pritom míňa ročne 50 miliárd forintov (asi 140 miliónov eur – pozn. red.) na propagandistické inzercie, teda permanentne robí kampaň. Vďaka tomu má Fidesz takéto výsledky.

Je možné ešte poraziť Fidesz vo voľbách?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Očkovanie proti koronavírusu

Viktor Orbán

Svet

Teraz najčítanejšie