Denník N

Čaká vás životné rozhodnutie? Podľa filozofky vám môže pomôcť príbeh o upírovi aj kukuričné lupienky

Americká filozofka Laurie Ann Paulová. Foto - Deník N/Gabriel Kuchta
Americká filozofka Laurie Ann Paulová. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Založiť si rodinu, alebo žiť bezdetný život? Presťahovať sa do inej krajiny, alebo zostať? Pri takýchto zásadných rozhodnutiach sa inštinktívne snažíme predstaviť si, ktorá z možností nás urobí šťastnejšími.

Možno sa poradíme s tými, čo si niečím podobným už prešli, prehľadáme internet alebo si spíšeme zoznam pre a proti. Podľa americkej filozofky Laurie Ann Paulovej sa však k takýmto životným voľbám racionálne pristupovať nedá.

Sú totiž také významné, že ich účinky menia aj to, kým sme. Inými slovami – naše súčasné ja nemôže vedieť, či naše budúce ja bude mať z rodičovstva radosť, či sa mu bude dobre žiť v Oregone alebo či ho bude nová práca napĺňať.

Vo svojej práci sa venujete konceptu transformatívnej skúsenosti a tomu, ako premýšľame nad veľkými životnými rozhodnutiami, nech už sa bavíme o manželstve, deťoch, sťahovaní do inej krajiny, alebo kariérnej zmene. Každý by si asi vedel domyslieť, čo sa pod pojmom transformatívna skúsenosť skrýva; ako ju však definujete vy ako priekopníčka v tejto téme?

Transformatívnu skúsenosť rada ilustrujem pomocou príkladu, keď máte možnosť stať sa upírom.

Predstavte si, že preskúmavate nejaký hrad a zrazu za vami príde Drakula s tým, že by z vás rád urobil upíra. Ste v šoku. Gróf vám rozpráva o rôznych pozitívach – získate superschopnosti, neuveriteľnú silu, začnete svet vnímať úplne novým spôsobom a v čiernom budete vyzerať skvele.

Spomenie však aj negatíva – nebudete smieť ísť na slnko, takže plánovaná dovolenka pri mori odpadá, navyše budete musieť piť krv a bežné jedlo sa stane nudným. Na rozhodnutie máte čas do polnoci. Pokiaľ sa chcete stať upírom, stačí nechať okno svojho Airbnb otvorené. Keď sa na jedného z nemŕtvych premeniť nechcete, ráno skrátka odídete.

Bežíte preto späť na izbu a začnete si na internete hľadať čo najviac o upíroch, veľa toho však nie je, žiaden zo zdrojov navyše nevyzerá príliš dôveryhodne. Preto sa nakoniec rozhodnete zavolať svojej mame.

„Mami, tomu nebudeš veriť!“ vyhŕknete do telefónu. Po chvíľke ale zistíte, že vaša mama už upírka dávno je, len nevedela, ako vám to povedať, a bála sa, že sa vydesíte a odradí vás to. „Musíš pochopiť, že život upíra sa od života človeka fundamentálne líši. Musela by si sa ním stať, aby si pochopila, prečo som ti nedokázala povedať, aké to je,“ vysvetľuje vám.

Medzitým si píšete so svojimi kamarátmi a zistíte, že aj oni sú upíri. Od všetkých chcete vedieť, či do toho máte ísť, predsa len ide o nezvratné rozhodnutie. Všetci sa zhodujú, že je to skvelé, a sú radi, že sa tak rozhodli, aj keď si spočiatku neboli istí.

Problém však väzí v tom, že dopredu nemôžete vedieť, aké to bude pre vás. Pokiaľ sa pre upírstvo rozhodnete, musíte skočiť do neznáma a veriť všetkým naokolo, že to bude rovnako skvelé aj pre vás.

Čas uteká, polnoc sa blíži. Ako sa teda rozhodnúť?

Rozhodnutie sa snažíme spravidla robiť racionálne – aspoň v prípadoch, keď môžeme plánovať dopredu a starostlivo premýšľať nad tým, čo urobíme. Často tak posudzujeme rôzne možnosti, prisudzujeme im hodnotu a podľa si toho vyberáme variant, ktorý očakávaný výnos maximalizuje.

To je aspoň spôsob, akým racionálne rozhodovanie funguje podľa štandardného modelu.

V tomto prípade však štandardný model tak úplne použiť nemôžete. Chcete sa rozhodovať na základe toho, aký si myslíte, že život upíra bude, ale rodina aj priatelia vám vysvetlili, že posúdiť to, kým sa upírom naozaj nestanete, sa jednoducho nedá, Neviete, či to bude skvelé, hrozné, či to budete milovať alebo nenávidieť; ťažko tak môžete porovnávať hodnotu svojho doterajšieho ľudského života s hodnotou života, ktorý by ste žili ako upírka.

Ste teda v bode, keď je nemožné

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Rozhovory

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie