Denník N

Geológ Madarás o sopke Hunga Tonga: Erupcia bola silná, ale Zem neochladí

Na satelitnej snímke erupcia podmorského vulkánu tichomorskom ostrovnom štáte Tonga v sobotu 15. januára 2022. Foto – TASR/AP
Na satelitnej snímke erupcia podmorského vulkánu tichomorskom ostrovnom štáte Tonga v sobotu 15. januára 2022. Foto – TASR/AP

Najbližšie podmorské sopky k nášmu územiu sú v Egejskom a Tyrrhenskom mori, vraví v rozhovore Ján Madarás z SAV.

Erupciu podmorskej sopky pri tichomorskom súostroví štátu Tonga bolo počuť až na Aljaške. Za niekoľko hodín od výbuchu vzniklo nad sopkou takmer 400-tisíc bleskov. Tlakovú vlnu sme zaznamenali aj na Slovensku.

O okolnostiach výbuchu sopky pri dvojici ostrovov Hunga Tonga – Hunga Ha’apai sa Denník N rozprával s geológom Jánom Madarásom, riaditeľom Ústavu vied o Zemi SAV.

V rozhovore sa dočítate aj:

  • či nehrozí pokračovanie erupcie tejto podmorskej sopky a čo sa bude diať v nasledujúcom období;
  • ako sa zisťuje, že takáto silná erupcia hrozí sopke zhruba každých tisíc rokov;
  • či nám v nasledujúcich tisíckach rokov nehrozí katastrofická erupcia typu Tambora (1815).

Sobotnú erupciu sopky pri ostrovoch Hunga Tonga – Hunga Ha’apai bolo počuť až na Aljaške vzdialenej vyše 9 300 kilometrov. Podľa Českej televízie išlo o najhlučnejšiu udalosť v dejinách merania zvuku. Aké ďalšie informácie o výbuchu máme?

Pri výbuchu z 15. januára došlo v oblasti aj k zemetraseniu s magnitúdou 5,8, čo je stredne silné zemetrasenie. Zachytili ho len seizmické stanice v blízkom okolí. Ak by išlo o tektonické zemetrasenie v hĺbke 10, 15 či 20 kilometrov, seizmické vlny by sa šírili horninami a zemskou kôrou oveľa ďalej. V takom prípade by sme ich určite zachytili aj na Slovensku.

Erupciu bolo počuť až na Aljaške. Zdroj – NWS Alaska Region/Twitter

Výbuch z 15. januára sa podobal na jadrový výbuch, celá energia vybuchla naraz a naraz sa dostala do atmosféry. Zemetrasenie bolo, ale nebolo také, aby seizmické vlny prišli až k nám.

Tlaková vlna sa po výbuchu šírila po celej zemeguli. Erupcia bola veľmi silná a mrak vystúpil do výšky 15 až 20 kilometrov. Niektoré odhady hovoria, že to bolo ešte viac.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Príroda

Rozhovory

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie