Denník N

Divadlo, sauna, koncert, more, cintorín

Foto - Facebook Hany Horkej
Foto – Facebook Hany Horkej

V ére sociálnych sietí, kde sa dá ľahko klamať aj pod falošnou identitou, niektorí ľudia dôverujú úplne cudzím ľuďom viac ako vlastnej rodine. Tá však potom znáša bolesť z ich zlých rozhodnutí.

Česká folková speváčka Hana Horká, ktorá sa rozhodla nezaočkovať a schválne sa nakaziť covidom, aby získala „prirodzenú imunitu“, sa na sociálnej sieti tešila, ako si bude môcť zájsť do kina, sauny a tak podobne. Dva dni nato na covid zomrela. Jej syn z jej smrti viní šíriteľov rôznych hoaxov o imunite a antivaxerov. Jeho priateľka zase napísala, že v rodine boli preto veľké spory, ale speváčka odmietala všetky argumenty za očkovanie.

Vedci tvrdia, že vystavovať sa riziku nakazenia s cieľom prekonať chorobu a získať imunitu je nebezpečný nápad. Jeden z nich v Denníku N povedal, že je to ako zahrávanie sa s dynamitom. 57-ročná Horká sa napriek tomu rozhodla, že takéto názory nevypočuje, a vybrala si z inej ponuky.

V tejto chvíli je už asi celkom jedno, či preto, že neverila autoritám, nechcela podporovať farmaloby, myslela si, že prekonanie choroby ju naozaj ochráni, alebo nevedela odlíšiť hoaxy od vedecky podložených informácií.

Nikam nevedúca debata bude zrejme aj o tom, na koho padá zodpovednosť za jej smrť. Či na ňu samotnú, lebo bola dospelá, zrelá žena, s prístupom k informáciám a nežila na pustom ostrove ani v sociálnej izolácii. Alebo za ňu môžu antivaxeri a rôzni „guru“, často prichytení pri lžiach, ale stále nezodpovedne živiaci dezinformácie? Toto sa tiež zrejme nedá rozsúdiť, len to skôr obe skupiny (zástancovia osobnej zodpovednosti verzus tí, čo vinia vplyvných antivaxerov) utvrdí v ich presvedčení.

Ako im to mohla urobiť?

Na sociálnych sieťach aj v súkromí sa objavili otázky, v ktorých sa skrývala nemalá miera odsudzovania, ako mohla Horká nedbať na svoju rodinu aj na seba, keď sa takto riskantne správala a nevyužila možnosť zaočkovať sa.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie