Denník N

Aj jeho chce Macron naozaj naštvať. Djoković si bez očkovania na väčšine turnajov nezahrá

Novak Djoković počas letu z Austrálie do Srbska. Foto - TASR/AP
Novak Djoković počas letu z Austrálie do Srbska. Foto – TASR/AP

[Podcast Športovec: AppleSpotifyDeezerRSS]

Novaka Djokovića po návrate z Austrálie na letisku v Belehrade čakali desiatky fanúšikov a novinári, ktorí boli zvedaví, či sa vyjadrí k okolnostiam jeho deportácie. Djoković sa však médiám vyhol, po prílete opustil letiskovú halu zadným vchodom.

Novinár Saša Ozmo, ktorý má so svetovou jednotkou blízky vzťah, následne informoval, že Djoković v najbližších dňoch zostane v Belehrade a nebude dávať žiadne verejné vyhlásenia.

Medzičasom sa však rozbehli špekulácie o jeho tenisovej budúcnosti.

Djoković mohol na Australian Open získať svoj 21. grandslamový titul, ktorým by sa odpútal od dvojice Roger Federer – Rafael Nadal. Zatiaľ však zostáva na dvadsiatich a navyše môže prísť aj o pozíciu svetovej jednotky – to sa stane, ak by turnaj vyhral Daniil Medvedev alebo Alexander Zverev.

„Budeme mať novú svetovú jednotku? Áno, je to možné. Čo sa stane potom? Veľmi záleží na tom, či Novak bude môcť cestovať, na koľkých turnajoch mu umožnia hrať, a v konečnom dôsledku na tom, či sa zaočkuje. Jeho kariéra je v ohrození a možno bude musieť urobiť niečo, čo urobiť nechce,“ vravel v štúdiu Eurosport Cube analytik Mats Wilander.

Djoković sa proti covidu zatiaľ nedal zaočkovať, a ak to neurobí, bude mať ťažkosti s účasťou na mnohých turnajoch. Najbližším grandslamom bude májový Roland Garros a francúzska vláda dala najavo, že bez vakcíny si tenisti a tenistky na turnaji nezahrajú.

Ešte začiatkom januára vládna delegátka zodpovedná za šport Roxana Mărăcineanuová hovorila, že športovci by mohli mať výnimku na vstup do krajiny, no vláda sa postavila proti tomuto návrhu. Mărăcineanuová teraz tvrdí, že aj športovci sa budú „musieť povinne preukazovať“ očkovacím preukazom.

Okrem Djokovića môžu mať problémy aj iní hráči, zaočkovaný nie je napríklad Američan Tennys Sandgren či elitný francúzsky deblista Pierre-Hugues Herbert.

Situáciu mu sťažuje Macron

Čo bude teraz Novak Djoković robiť?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Novak Djoković

Tenis

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie