Denník N

Nehaňte univerzity naše (viac, než treba)

Aula Univerzity Komenského v Bratislave. Foto N - Tomáš Benedikovič
Aula Univerzity Komenského v Bratislave. Foto N – Tomáš Benedikovič

To, čo o kvalite našich univerzít hovoríme, je v čase globálnych rebríčkov univerzít postavených na prieskumoch prestíže rovnako dôležité ako to, aké v skutočnosti sú.

Autor je sociológ

Pred pár dňami som už po druhýkrát dostal do schránky pozvanie od Times Higher Education zúčastniť sa na ich celosvetovom prieskume prestíže univerzít. Bol som vybraný na základe mojich publikácií a vyplnenie dotazníka mi vraj potrvá len 15 minút. Navyše môžem dotazník vyplniť v jednej z dvanástich jazykových mutácií.

Vyplnil som dotazník, zo sľubovaných 15 minút bolo nakoniec asi 25. Mal som uviesť najviac 15 celosvetovo najlepších výskumných univerzít a ďalších maximálne 15, ktoré považujem za najlepšie výskumné univerzity na základe vlastnej skúsenosti. Ďalšia otázka zisťovala mojich 15 najlepších univerzít z hľadiska výučby a ďalších najviac 15, s ktorými mám bezprostrednú skúsenosť týkajúcu sa kvality ich výučby v mojej vednej oblasti. Ďalej šesť najlepších univerzít z hľadiska vedy na Slovensku a šesť z hľadiska výučby…

Tesne pred koncom prišla najzradnejšia otázka: rozhodnúť, či sa v mojej vednej oblasti robí lepší výskum na Univerzite Jána Kochanowského v Kielcach alebo na Vysokej škole Humanitas v Sosnowci. (Vzhľadom na to, že som o týchto univerzitách ešte nepočul, bola to dosť zložitá úloha.) Zachránila ma možnosť neodpovedať a otázku preskočiť.

Nasledovala ďalšia ťažká otázka. Je výučba sociológie lepšia na Polytechnickej univerzite v Temešvári alebo na Univerzite prírodných vied v Lubline? Hoci som v tomto prípade aspoň vedel, kde sa Lublin a Temešvár nachádzajú, nedokázal som kvalifikovane odpovedať.

Úloha výskumov prestíže v globálnych rebríčkoch univerzít

Prečo posiela Times Higher Education vedcom po celom svete takýto dotazník? Times Higher Education (THE) pripravuje už od roku 2004 globálny rebríček najlepších univerzít. Je to jeden z viacerých rebríčkov, kde, ako všetci vieme, sa slovenské univerzity neumiestňujú v prvej päťstovke. Konkrétne v rebríčku na rok 2022 sa Univerzita Komenského umiestnila na pozícii 1001 – 1200 (v aktuálnom rebríčku THE sa regiónu V4 celkovo príliš nedarilo, jediná univerzita v top 500 je budapeštianska Semmelweis University na mieste 251 – 300).

Paradoxne, UK sa na svojej doteraz najhoršej pozícii ocitla práve po rokoch kontinuálneho zlepšovania v citáciách a práve v roku, keď v tomto kritériu prvýkrát predbehla brniansku Masarykovu univerzitu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Školstvo

Komentáre

Teraz najčítanejšie