Denník N

U nás by sa také čosi nemohlo stať. Marek Vadas o nepriznanom zle, ktoré vedie k rozkladu

Próza Šesť cudzincov je príkladom toho, že kombinácia napätej doby a šíriacej sa letargie prebúdza sily literatúry.

„Z čítania mám strach. Otvorím knihu a po pár riadkoch cítim nepokoj a rovnaké problémy ako ľudia, o ktorých sa píše.“ Postava z novej knihy Mareka Vadasa Šesť cudzincov (KK Bagala, 2021) sa precitlivelo vnára do fiktívnych svetov a napriek tomu sa kníh nedokáže vzdať.

V tejto diagnóze zaznieva plán celej Vadasovej novinky. Veď na čo iné máme literatúru, než aby nami zatriasla, navliekla nám cudziu kožu a z poslednej strany nás vypustila zmenených?

Vadas po svojom „africkom“ období vstupuje do slovenských reálií. Neagituje, jeho nástroje sú výlučne literárne. A výsledok patrí k tomu najlepšiemu, čo zatiaľ napísal.

Neznáma udalosť

Citát na záložke, anotácia na obálke aj úvodný text prózy Šesť cudzincov nemôžu hovoriť zreteľnejšie – autor sa pri písaní novej knihy inšpiroval brutálnou historickou udalosťou.

Geografické skratky P a V odkazujú na obec Pobedim pri rieke Váh, kde sa v noci z prvého na druhého októbra 1928 udial útok miestnych obyvateľov na rómsku osadu. Výsledkom bolo množstvo zranených a šesť mŕtvych, ktorí vstúpili do názvu knihy.

Literárny pohľad na historické dátumy nie je, samozrejme, žiadna novinka. Dlhá tradícia textov ukazuje, že rozprávanie či príbeh dokážu zasiahnuť viac než suchý dejepisný záznam. Plusom je, keď udalosť v spoločenskom povedomí chýba a román či poviedka ju vytiahnu na svetlo.

Počuli ste o protirómskom pogrome v Pobedime?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Anasoft litera

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie