Denník N

Režisérka Maia Martiniak: Znormalizovali sme pôrodné násilie, žena má právo na rešpektujúci pôrod (+ podcast)

Filmárka Maia Martiniak. Foto - archív M. M.
Filmárka Maia Martiniak. Foto – archív M. M.

Článok uverejňujeme v rámci spolupráce s Ligou za duševné zdravie.

Režisérka Maia Martiniak sa vo svojom filme Neviditeľná zaoberá zaužívanými postupmi v pôrodníctve na Slovensku. Upozorňuje na porušovanie práv matky, na manipuláciu, zastrašovanie a zastaralé metódy, ktoré sa ešte stále využívajú v našej medicínskej praxi. Je dôležité, aby sa začali ozývať aj lekári a sestry, ktoré by to chceli zmeniť, hovorí Maia Martiniak, ktorá bola hostkou podcastu Ligy za duševné zdravie Ako sa máš?

V rámci dokumentárnej tvorby ste sa venovali ekologickým témam a problematike obnoviteľnosti zdrojov. Čo u vás spustilo záujem venovať sa téme pôrodov?

Mnoho ľudí si myslí, že téma traumy z pôrodu a téma pôrodu ako takého sa dotýka iba žien, ale týka sa to nás všetkých. Všetci sme sa narodili, a práve ten pôrodný zážitok máme v sebe otlačený ako limbický otlačok a veľmi nás ovplyvňuje v ďalšom živote aj v sociálnych väzbách. Moja téma je ekológia bytia – ako byť v súlade s prírodou, s prostredím, kde žijeme, a ako nasledovať prirodzené procesy, ktoré máme nastavené vo svojom tele. Pôrody s tým veľmi súvisia, pretože pôrod je proces, ktorý nezastavíš, ktorý sa udeje, či chceš alebo nechceš. Často žena čelí aj strachu a dostáva sa do mimoriadne vyhrotenej situácie. Pre mňa je pôrod naozaj existenciálny zážitok, ktorý potrebujeme zažiť dobre, je to dôležité aj pre naše duševné zdravie, teda nielen to, ako sa to udeje fyzicky.

Už na škole som začala robiť témy filmov, ktoré boli spojené so ženami a už sa začínali dotýkať aj pôrodov. Keď som robila svoj bakalársky film Zuna, nemala som protagonistky. Oslovila som preto svoju mamu, začala som sa s ňou rozprávať o pôrode, ako som sa narodila, aké to celé bolo, ako sa cítila. A zrazu všetky tie detaily okolo pôrodu mi začali dávať zmysel. To, ako sa cítim, to, že niekedy, keď na mňa niekto veľmi tlačí, tak zrazu idem až do nevysvetliteľnej paniky, pritom som veľmi rozvážny človek. Naozaj v sebe môžeme mať veľmi veľa pocitov, ktorým nerozumieme, a môžu byť skutočne spojené s pôrodom. Samozrejme, potom nás ovplyvňuje aj to, v akej rodine vyrastáme, kde študujeme a podobne, ale pôrod je nesmierne silný zážitok tak pre dieťa, ako aj pre matku.

Aj Svetová zdravotnícka organizácia uvádza, že žena má právo na pozitívny zážitok pri pôrode. Ako to však vyzerá v skutočnosti pri pôrodoch na Slovensku?

Úplne sme potlačili pozitívny zážitok z pôrodu, celá spoločnosť sme sa nastavili na to, že jediné, čo je dôležité, je, aby žena a dieťa prežili. A aby dieťa bolo zdravé, ale to zdravie vnímame len vo fyzickom ponímaní, čiže keď nevidíme nejaké viditeľné poškodenie.

Dieťa má dve ruky, dve nohy, je zdravé – dobre to prebehlo.

A následky pôrodu sa pritom môžu prejavovať po rokoch. Žena sa prvé mesiace vyrovnáva s novou situáciou, má malé dieťa, o ktoré sa potrebuje postarať, a až potom sa zážitky z pôrodu začnú vyplavovať. Začnú sa prejavovať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Filmy

Rodičovstvo

Rozhovory

Životy žien

Rodina a vzťahy, Zdravie

Teraz najčítanejšie