Denník N

Senzáciou afrického šampionátu sú hráči, ktorým sa súperi ešte nedávno báli podať ruku

Sierru Leone už možno nebudú ľudia poznať len v súvislosti s diamantmi, občianskou vojnou a ebolou. Futbalisti osemmiliónovej západoafrickej krajiny šokovali na Africkom pohári národov, keď dokázali remizovať s dvoma veľkými favoritmi: Alžírskom aj Pobrežím Slonoviny.

Na turnaji sa objavili po 25 rokoch a v rebríčku FIFA sú až na 108. priečke. A teraz môžu postúpiť do vyraďovacej fázy a popritom niektorú veľmoc aj vyradiť.

Hráči Sierry Leone sú k tomu blízko napriek tomu, že v posledných siedmich rokoch odohrali len pätnásť oficiálnych zápasov. Na duely nenastupovali pre politickú situáciu, dištanc od FIFA či pre vypuknutie epidémie eboly.

Protihráči si s nimi nechceli podať ruky ani vymeniť dresy, lebo sa báli, že sa od nich nakazia. Chudobné deti na ulici v Kongu pred nimi utekali, hoci im chceli darovať jedlo.

Teraz sú tí istí hráči veľkým prekvapením turnaja.

„Chceme, aby ľudia v našom národe videli aj to pozitívne, napríklad z futbalovej stránky. Keď sa spomenie Sierra Leone, aby sa nehovorilo len o vojne alebo ebole. Chceme, aby naši hráči hrali v top ligách, ako Premier League či La Liga, a myslím si, že ten čas príde,“ povedal útočník Mustapha Bundu pre britský Guardian.

Sierra Leone sa naposledy na Africký pohár národov kvalifikovala ešte v roku 1996. O niekoľko mesiacov vypukla občianska vojna, ktorá sa skončila v roku 2002. Konflikt dodnes krajinu rozdeľuje a ovplyvňuje.

No futbalisti sa teraz stali hrdinami, ktorých oslavujú všetci.

Zažili diskrimináciu

V prvom zápase narazili na Alžírsko, obhajcu trofeje, ktoré dovtedy neprehralo 34 zápasov po sebe. Sierra Leone udržala remízu 0:0 aj vďaka tomu, že brankár Mohamed Kamara vytiahol niekoľko skvelých zákrokov. Keď Kamarovi odovzdali ocenenie pre najlepšieho hráča na ihrisku, pred kamerami sa rozplakal.

Kamara nastupuje za East End Lions, tím z chudobnej domácej ligy, no na APN vychytal napríklad hviezdu Manchestru City Riyada Mahreza. O pár dní neskôr Kamara chytil penaltu Francka Kessiého, záložníka Pobrežia Slonoviny, a pomohol k remíze 2:2.

Pre Sierru Leone ide o obrovský úspech po dlhých rokoch trápenia, keď si jej futbalisti zápasy nemohli užívať.

V roku 2014 v krajine vypukla epidémia eboly, ktorá len do konca toho roka zapríčinila okolo 3-tisíc úmrtí. Choroba viedla k tomu, že futbalistov zo Sierry Leone diskriminovali.

Svoje domáce zápasy museli hrať v susedných štátoch (napríklad v Nigérii) a súperi si s nimi nechceli podať ruky, vymeniť dresy ani ich pustiť do niektorých častí štadióna. Báli sa, že by ich mohli infikovať.

V dávnejšom rozhovore pre magazín Football Club mi o tom hovoril Johnny McKinstry, Severný Ír, ktorý sa v roku 2013 vo veku 27 rokov stal trénerom Sierry Leone. Bol vtedy najmladším trénerom seniorskej reprezentácie na svete. Keď jeho mužstvo cestovalo na zápasy na ihriská súperov, tamojší úradníci chodili hráčom dvakrát denne merať teplotu, hoci všetci boli profesionálmi hrajúcimi v Európe a do Sierry Leone pred cestou ani nevstúpili.

„Dostane sa vám to do hlavy.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie