Denník N

Šimečka po zvolení za podpredsedu EP: Bola to dráma, rokovalo sa do poslednej chvíle

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Moje zvolenie môže pomôcť PS, budem aktívny aj na Slovensku, hovorí slovenský europoslanec po tom, čo sa stal podpredsedom Európskeho parlamentu.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Michala Šimečku (PS) v utorok zvolili za podpredsedu Európskeho parlamentu (EP). Vo funkcii chce presadzovať to čo doteraz: väčší dôraz na základné hodnoty EÚ, právny štát a dodržiavanie pravidiel.

Nová funkcia neznamená, že sa vytratí zo slovenskej politiky, zatiaľ nevie, či bude v najbližších voľbách kandidovať do EP alebo do slovenského parlamentu. Zvolenie za podpredsedu podľa neho ukazuje, že Slovensko by malo byť v európskej politike sebavedomejšie.

„Môžeme presadzovať svoje priority a získavať vplyvné pozície, len musíme vedieť nadväzovať vzťahy, vytvárať partnerstvá a získať pre veci podporu,“ vraví v rozhovore.

Ako prebiehalo získavanie hlasov vo voľbe? Museli ste obiehať kolegov europoslancov a presviedčať ich, aby vás volili?

Vo štvrtok som prijal nomináciu a odvtedy som telefonoval, písal e-maily a stretával sa s kolegami, najmä online. Rozprával som sa s desiatkami poslancov a poslankýň z rôznych frakcií a snažil som sa získať čo najviac hlasov. Bola to skutočná kampaň. Krátka, ale intenzívna.

Zavážilo aj to, že ma podporili slovenskí kolegovia, najmä Martin Hojsík, ktorý je pre mňa od začiatku mandátu najbližším partnerom. Pri tomto type voľby veľmi pomôže osobný kontakt. Síce som posielal hromadný e-mail všetkým poslancom, ale to nestačí. Čo najviac poslancov som oslovil osobne, predstavil svoju víziu a poprosil o podporu. To si ľudia vážia a nakoniec sa to aj ukázalo.

Povedali vám niektorí, že vás doteraz nepoznali, ale že ste ich presvedčili?

Boli aj takí. Je nás 705, takže nie každý musí poznať každého.

Je to kampaň, ktorá prebieha skôr v diplomatickej rovine alebo niektorí europoslanci priamo žiadajú konkrétne veci a sľuby?

Konkrétne veci nežiadajú. Kolegovia ma už poznajú, vedia, že sa venujem problematike právneho štátu a že som v tejto téme veľmi aktívny. Okrem toho pracujem aj ako spravodajca pre smernicu o ochrane kritickej infraštruktúry. Dúfal som, že práca, ktorú som odviedol, ich presvedčí. Hovoril som im aj o tom, na aké veci chcem klásť dôraz ako podpredseda parlamentu. Chcem, aby témy ochrany základných hodnôt boli pre Európsky parlament prioritou.

V prvom kole ste neprešli tesne, v druhom vás už zvolili a celkovo ste získali štvrtý najvyšší počet hlasov. Ako sa vám podarilo pred druhým kolom získať ešte väčšiu podporu?

Bola to dráma a vôbec to nebolo isté. Medzi prvým a druhým kolom sme mali približne hodinu a pol, počas ktorej sme rokovali a zháňali hlasy. Vnímam to tak, že v prvom kole si veľké frakcie (socialisti a ľudovci – pozn. red.) chceli poistiť svoje miesta a hlasovali hlavne za svojich kandidátov. Mne chýbalo 15 hlasov, ale v druhom kole už bola podpora jasná naprieč celým politickým spektrom. Prvé kolo teda bolo trochu taktickejšie, ale v tom druhom som získal hlasy prakticky všetkých okrem extrémistov.

Michal Šimečka počas eurovolieb v roku 2019. Foto N – Tomáš Benedikovič

Priamo v Štrasburgu som zažil voľbu, keď ešte počas minulého mandátu Európskeho parlamentu po celodennej dráme voľby predsedu vyhral Antonio Tajani. Miestami mi to pripomínalo seriál House of Cards, ktorý je o zákulisí veľkej politiky v Spojených štátoch. Bolo to podobné aj teraz?

Neviem, či je to úplne House of Cards, v seriáli boli aj dosť brutálne momenty, takže to nie je presná paralela. Skôr by som to prirovnal k 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Michal Šimečka

Progresívne Slovensko

Rozhovory

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie