Denník N

Nespracované emócie potláčajú jedlom. Záchvatové prejedanie trápi čoraz viac ľudí

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory

Poruchy príjmu potravy si väčšinou spájame s anorexiou a bulímiou. Záchvatové prejedanie je ešte stále málo známou diagnózou.

Keď sa zamyslíte nad zoznamom vecí, bez ktorých by ste neprežili, okrem vody sa na prvé priečky určite dostane jedlo. Špecifické jedlá sú symbolom jednotlivých kultúr, reprezentujú identitu národov. Jedlo je neodmysliteľnou súčasťou osláv, návštev aj náboženských obradov. Pracovné aj priateľské stretnutia sa často odohrávajú pri obede alebo pri večeri.

Občas prestrelíme a zjeme viac, než by sme mali. Nepríjemný pocit z prejedenia a po chvíli odznie a my ďalej normálne fungujeme. Na občasnom prejedení nie je nič alarmujúce, no ak sa začne vyskytovať pravidelne, môže znamenať vážny problém.

Záchvatové prejedanie (binge eating disorder) sa spolu s mentálnou anorexiou a mentálnou bulímiou zaraďuje medzi poruchy príjmu potravy. Diagnostický a štatistický manuál duševných porúch Americkej psychiatrickej spoločnosti ho definuje ako opakujúce sa a pretrvávajúce epizódy prejedania nasledované pocitom viny, depresívnymi stavmi a znechutením zo seba. „Podľa diagnostických kritérií sa musia záchvaty vyskytovať aspoň raz do týždňa počas troch mesiacov. Človek v krátkom časovom intervale, zvyčajne do dvoch hodín, zje extrémne množstvo jedla. Niekedy aj potraviny, ktoré bežne nejeme, napríklad v surovom stave,“ vysvetľuje detská psychiatrička Marcela Šoltýsová. Ako dodáva, pacienti počas záchvatu strácajú kontrolu, takže ho väčšinou nedokážu zastaviť. Jedia až do momentu, keď sa cítia nepríjemne preplnení. K záchvatom prejedania často dochádza aj bez toho, aby človek fyzicky pociťoval hlad.

Neviditeľná choroba

V Spojených štátoch je záchvatové prejedanie najrozšírenejšou poruchou príjmu potravy. V tamojšej populácii ňou trpí 3,5 % žien a 2 % mužov. Na Slovensku a v ostatných európskych krajinách sa riadime iným manuálom klasifikácie chorôb než v USA. V súčasnosti u nás platné vydanie Medzinárodnej klasifikácie chorôb (MKCH) túto diagnózu nerozoznáva. „U nás záchvatové prejedanie nie je oficiálnou diagnózou. Uvádza ju posledná verzia amerického štatistického manuálu a nás to s novou verziou klasifikácie čaká tiež. V európskych krajinách mala začať platiť v januári tohto roku, ale zatiaľ neviem o tom, že by niekde vstúpila do platnosti. Do slovenčiny ešte nebola preložená,“ vysvetľuje Marcela Šoltýsová. Podľa nej to môže byť jeden z dôvodov, prečo sa u nás o záchvatovom prejedaní stále veľa nevie.

Záchvatové prejedanie je komplexný psychický problém. Existuje viacero teórií o príčinách jeho vzniku. Jedna z nich hovorí,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Duševné zdravie

Zdravie

Teraz najčítanejšie