Denník N

Fenomén Wordle: ako nás baví hypnotizovať nudnú stránku a čakať na nové slová

Reprofoto - Wordle
Reprofoto – Wordle

Internetová slovná hra Wordle sa v posledných týždňoch stala hitom svetového internetu. Hráči si ju obľúbili aj napriek tomu, že bežné praktiky herného priemyslu prevracia úplne naruby. Alebo ich, naopak, baví práve preto?

Možno ste na podobný obrázok na sociálnych sieťach narazili už aj vy: nachádza sa na ňom niekoľko štvorčekov, niektoré sú vyfarbené na zeleno, iné na žlto či sivo. A k tomu ľudia zdieľajú aj na prvý pohľad tajuplné čísla: 4/6, 5/6, 6/6.

Internetová slovná hra Wordle existuje už dlhšie, v posledných týždňoch ju však možno nepochybne označiť za nový internetový fenomén. Tweetujú o nej celebrity, píšu o nej aj seriózne médiá svetového formátu ako Wall Street Journal či Financial Times, komik Jimmy Fallon ju nedávno hral vo svojej večernej talkshow naživo pred publikom.

Napriek tomu, že je slovná hra pôvodne v angličtine, popularitu si získala aj mimo anglofónneho sveta. Wordle tak teraz hrajú už aj Česi – a dnes už dokonca majú k dispozícii aj českú verziu hry. V slovenčine

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Sudoku a hlavolamy

Svet

Teraz najčítanejšie