Denník N

Gábor Grendel: Žilinkovi by som za cestu do Moskvy tlieskal, ak by tam šiel riešiť únos Vietnamca

Gábor Grendel. Foto N - Vladimír Šimíček
Gábor Grendel. Foto N – Vladimír Šimíček

Je nefér, že sa v decembri po stretnutí Pellegriniho s prezidentkou vytvoril obraz, v ktorom je Pellegrini zlatý, chrumkavý a dobrý, lebo vyzval šesťdesiatnikov na očkovanie, a premiér Heger je ten lenivý a neschopný, vraví podpredseda parlamentu.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Gábor Grendel (41) je podpredseda parlamentu, člen klubu OĽaNO a líder strany Nova. V rozhovore hovorí:

  • či prišiel čas, keď oľutoval voľbu Žilinku za generálneho prokurátora,
  • čo si myslí o poslancoch OĽaNO, ktorí váhajú pri dohode s USA,
  • prečo v roku 2018 chcel možnosť referenda o voľbách a teraz už nie,
  • ako to bolo s jeho statusom o stretnutí prezidentky a Pellegriniho,
  • aj to, či sa majú politici angažovať v kauzách ako Miloslavov.

Keď sa vás vlani v septembri Michal Magušin z Postoja pýtal, či neľutujete, že ste volili Maroša Žilinku za generálneho prokurátora, povedali ste, že nie, i keď niektoré jeho rozhodnutia vnímate s rozpakmi. Ako je to dnes? Je to už viac ako rozpaky?

Rozpaky pribúdajú. Dnes by som už takto suverénne netvrdil, že to neľutujem. Už sa tie misky váh značne preklápajú.

Ako si vysvetľujete, že už rok po voľbe sa nový generálny prokurátor stal hrdinom opozície, ktorá dokonca – ústami poslanca Ľuboša Blahu – vyjadruje obavy o jeho život a zdravie; i keď v skutočnosti sa podľa vyšetrovania objednávka na jeho vraždu plánovala za minulej garnitúry?

Veď práve, keď mu niekedy išlo o život, tak to bolo práve za vlády tých fešákov, ktorí ho dnes chvália. V tom septembri, keď sa ma na to pýtali, som sa snažil postoj ku generálnemu prokurátorovi vyvážiť, pretože Maroš Žilinka bol prvý prokurátor, ktorý si trúfol na Mariana Kočnera.

V období, keď vládol Smer, si mohli títo ľudia dovoliť, čo len chceli, pretože cez Dušana Kováčika ovládali špeciálnu prokuratúru a cez Tibora Gašpara políciu. Mali obsadené bezpečnostné, mocenské a justičné zložky štátu. A v tom období sa Maroš Žilinka ako prvý z prokurátorov začal zaoberať podvodmi Mariana Kočnera, za čo mu hrozila vražda. Pri voľbe generálneho prokurátora to boli pre mňa silné argumenty, že to je kandidát, ktorý možno niekedy nemá odhad na ľudí…

… napríklad na pána Gučíka?

Napríklad. Ale je profesijne zdatný a odvážny človek na správnom mieste. Tak som ho vnímal.

Čo sa za ten rok stalo? Ako vnímate, že sa posunul do roviny človeka, ktorý je hrdinom opozície?

Nechcem ho hodnotiť na základe toho, čo si myslí opozícia. Teraz

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bödörovci

Hegerova vláda

Maroš Žilinka

OĽaNO

Referendum o predčasných voľbách

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie