Denník N

Naozaj chceme občiansku studenú vojnu?

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Prehlbujú sa zákopy, rozdelenie sa stáva kritickým a nebezpečným. Pre niektorých až fyzicky.

Autor je publicista, v rokoch 2010 až 2012 bol poradcom Ivety Radičovej

Po tom, ako sa na začiatku nového tisícročia začali objavovať úvahy a otázky, aké bude toto nové obdobie a či sa ľudstvo dokáže zomknúť, či sa vieme na globálnej i národnej úrovni spojiť kvôli spolupráci, nemecký sociológ Ulrich Beck uvažoval o tom, že takéto zomknutie, spojenectvo bude vynútené nejakou celosvetovou katastrofou.

Prišla katastrofa v podobe pandémie, no úvahy nemeckého sociológa sa ukázali ako priveľmi optimistické.

Na začiatku pandémie sa síce zdalo, že by solidarita, vzájomná pomoc, všímavosť, zomknutie sa či spolucítenie mohli byť sprievodnými znakmi tejto nečakanej katastrofy. Boli to reakcie na novú, šokujúcu a všetkých ohrozujúcu situáciu. Svet bol vystrašený, obrázky boli desivé a nevedeli sme, čo všetko nás ešte čaká. Bol to obrovský šok a solidarita bola prirodzenou a spontánnou reakciou.

Bol to však – až na niektoré krajiny s vysokou mierou zaočkovanosti a zodpovednosti – prechodný jav. Únava z pandémie sa podpisuje pod celkovú situáciu. K tomu antivaxeri a dezinfoscéna a politika robená optikou mocenských hier a politických preferencií.

Minulý rok, ešte pred mohutným nástupom antivaxerskej scény nemecký filozof a expert na digitálne médiá Roberto Simanowski upozornil, že trvalejšie zomknutie nenastane, trvalejšie solidárne spoločenstvo sa nevytvorí ani globálne, ani na národných úrovniach, ale, naopak, hrozí občianska studená vojna. Na Slovensku mu dnes môžeme dať za pravdu.

V každej spoločnosti sú deliace línie či štiepenia. To, čo vidíme dnes, teda určitá podoba rozdelenej spoločnosti, je len nová podoba starého fenoménu štiepenia.

To by nemusel byť až taký problém.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie