Denník N

Režisér seriálu Priznanie Mišík: Najhoršie by bolo, ak by si televízia povedala – začnime robiť len to, čo neurazí

Režisér seriálu Priznanie Braňo Mišík. Foto - archív Braňa Mišíka
Režisér seriálu Priznanie Braňo Mišík. Foto – archív Braňa Mišíka

Reakcie na bozk dvoch žien v seriáli ma prekvapili, ide o okrajový motív, ktorý však má dejotvornú funkciu, vraví režisér nového seriálu RTVS Braňo Mišík.

Braňo Mišík (49) je režisér, v minulosti aj herec, známy napríklad zo seriálu Koniec veľkých prázdnin o československých emigrantoch, ktorí utiekli do Rakúska. Režíroval seriály televízie Joj ako Zoo, Divoké kone, Sestričky na Markíze, na RTVS Hniezdo či najnovšie Priznanie.

V rozhovore reaguje na debatu, ktorú najnovší seriál vyvolal. Priznanie zachytáva osudy ľudí na okraji spoločnosti, hlavným motívom je príbeh utečenky zo Sýrie. Pre bozk dvoch žien v lesbickom vzťahu seriál kritizoval napríklad biskup Jozef Haľko.

Čo si povie režisér, keď jeho seriál vyvolá vášne – aj tie negatívne? Lepšie, ako keby nezaujal?

Určite je lepšie, keď dielo, akékoľvek, vyvolá reakcie. Lebo reakcie sú základom diskusie. Je to lepšie, ako keď niečo vyšumí a nikto si to nevšimne.

Keď sa pozriem na témy, ktoré seriál Priznanie hneď v prvej časti otvoril – od utečencov cez socializáciu chalanov z detského domova po vzťah žien rovnakého pohlavia – dalo by sa odhadnúť, že sa o seriáli bude písať. Nebol to kalkul? Nebolo cieľom vyvolať reakcie?

Rozhodne to nie je kalkul. Keď vymýšľate seriál, je to niečo úplne iné, ako keď dostanete predlohu zo zahraničia. Tam si môžete veci overiť, pozrieť sa, ako to funguje inde vo svete. Vymýšľanie seriálu je mimoriadne náročná a ťažká vec. Musíte prísť s novou konštrukciou, novými postavami, novou zápletkou. Pracujete s intuíciou, ale aj s niečím, čo máte zažité. Na Slovensku sú tímy, ktoré vytvárajú seriály, veľmi malé.

Niekedy sú to len traja-štyria ľudia, neporovnateľné s tým, ako sa to robí vonku. Preto človek nemá šancu nejako kalkulovať, pretože by ho to aj tak niekde v deji nakoniec dobehlo. Je fakt, že v seriáli Priznanie je tém viac. Niekto to považuje za dobré, niekto nie. Ja to ako spoluautor námetu teraz vyhodnotiť neviem. S odstupom času si možno poviem, že tam toho malo byť menej.

Čítal som si reakcie divákov na Facebooku RTVS po prvej časti. Už vtedy tam boli komentáre v duchu, že si to už nepozrú, lebo „opäť LGBT“ a podobne. Ale až video biskupa Haľka dostalo Priznanie to titulkov webov. Biskup video potom zmazal. Videli ste ho vôbec?

Nie. Reakciu pána biskupa vnímam

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

LGBTI+

Médiá

Rozhovory

RTVS za Machaja

Seriály

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie