Denník N

Dajte mu dole rúško, kričali nahnevané davy na policajtov, ktorí odvádzali Slováka obvineného z vraždy mladej Írky

Deti, ktoré učila Ashling Murphyová, držia jej fotku na pohrebe. Foto – TASR/AP
Deti, ktoré učila Ashling Murphyová, držia jej fotku na pohrebe. Foto – TASR/AP

Slováci v Írsku doteraz neboli terčom rasistických útokov, ale na Rómov majú mnohí negatívne názory, povedal írsky novinár a spisovateľ Cormac O’Keeffe.

Tullamore je malé mesto v strede Írska, v ktorom nežije ani 15-tisíc ľudí. Keď tam Gardaí, teda írska polícia minulý týždeň opáskovala časť obľúbenej prechádzkovej trasy pozdĺž Veľkého kanála, správy sa šírili okamžite a postupne sa začali schádzať davy ľudí.

Na spomienkovej udalosti, pohrebe a napokon aj pred budovou tullamorského okresného súdu, z ktorého v stredu večer odvádzali Slováka Jozefa Pušku. Práve on je obvinený z vraždy mladej Írky Ashling Murphyovej.

„Bol tam veľký dav ľudí pred súdom, bol tam krik, vyhrážky a obscénny jazyk namierený voči obvinenému, keď ho vyvádzali von a brali do policajného auta,“ opísal dianie pre Denník N írsky novinár a spisovateľ Cormac O’Keeffe, podľa ktorého je urážok plný aj Twitter, „rasistické a antiimigračné komentáre nevynímajúc“.

Íri sú nahnevaní. Vražda a tragická smrť 23-ročnej učiteľky prvákov na základnej škole a nadanej hudobníčky, ktorá si išla len zabehať, Írov spojila.

„Chcú, aby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie