Denník N

Nový riaditeľ NAKA Daňko: Citlivé veci neriešime v kancelárii alebo šepkáme

Končiaci riaditeľ NAKA Ľubomír Daňko. Foto N - Tomáš Benedikovič
Končiaci riaditeľ NAKA Ľubomír Daňko. Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V prípade vraždy Daniela Tupého má polícia nový okruh podozrivých a už vie, kto bol na mieste činu, povedal v rozhovore nový riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Ľubomír Daňko, ktorý prípad kedysi aj vyšetroval.

Kedy ste sa stali policajtom?

Do Policajného zboru som vstúpil v roku 1999, už je to niekoľko rokov.

Boli ste niekedy medzitým v civile?

Nie, stále som bol policajtom. V rodine nie je nikto policajtom a ani nepôsobil v bezpečnostných zložkách. Vstúpil som do zboru, lebo som základnú vojenskú službu absolvoval na útvare ministerstva vnútra. Policajti a vojaci vtedy ešte slúžili spolu. Bol som na obvodnom oddelení Košice-západ. Chcel som byť psovodom. Na východe sa mi do zboru nepodarilo dostať, povedali mi, že keď nemám známosť, tak sa tam nedostanem. Tak som si podal žiadosť do Bratislavy.

Nemali ste problém presťahovať sa?

Bol som mladý, nevnímal som to tak. V Bratislave ma hneď zobrali. Nastúpil som na hraničné oddelenie v Rusovciach, mali tam služobných psov, myslel som si, že sa budem venovať kynológii, no základná stredná škola v Pezinku to zmenila. Tam som sa rozhodol, že by som chcel pokračovať v štúdiu, bavila ma hlavne oblasť trestného práva, čo učil pán Repa. Aj som sa pýtal prokurátora Repu, či nie sú príbuzní, ale nie sú. Dal som si prihlášku na Akadémiu Policajného zboru aj na právo, zobrali ma na obe a ja som si vybral denné štúdium na akadémii.

Ale máte aj právo.

Už keď som bol policajt na Úrade boja proti organizovanej kriminalite, diaľkovo som študoval Právnickú fakultu Trnavskej univerzity a mám aj právo. Môžem to porovnať. Študoval som do roku 2005, na akadémii nás učili kapacity ako Ivor, profesor Záhora, pani Mašlániová a trestné právo tam malo vyššiu kvalitu ako na Trnavskej univerzite. Išlo viac do hĺbky. Na akadémii bolo k tomu pridružené aj vyšetrovanie, bola z toho aj štátnica. Akadémia v tom čase pripravila študentov veľmi kvalitne.

Aké najznámejšie prípady ste vyšetrovali?

Bolo ich veľmi veľa, skúsim povedať také, čo by aj občanom mohli niečo povedať. A začnem od konca. Predtým ako som sa stal povereným riaditeľom odboru Bratislava, viedol som pracovnú skupinu Očistec a vyšetroval som viaceré korupčné trestné veci, okrem iného korupciu známu ako úplatok medzi obvineným Kováčikom a Koščom, tam už je podaná obžaloba. Potom to boli prípady ako vraždy na objednávku Dora starší a Dora mladší. Tam je neprávoplatný rozsudok Špecializovaného trestného súdu. V roku 2016 sme viacerí začali vyšetrovať zločineckú skupinu sátorovcov. Vyšetroval som to s pani Sivokovou a s pánom Mašínom. Bolo tam množstvo vrážd, teraz je ich zadokumentovaných približne 30, hovorí sa, že ich mohlo byť až 80.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Vladimír Pčolinský

Vojna v polícii

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie