Denník N

Virálne video so Soňou Pekovou nedokazuje, že booster nechráni. Škótske údaje o hospitalizáciách a úmrtiach hovoria opak

Zaočkovaná škótska premiérka Nicola Sturgeonová. Foto – TASR/AP
Zaočkovaná škótska premiérka Nicola Sturgeonová. Foto – TASR/AP

Vysvetľujeme, ako správne čítať údaje škótskej vládnej agentúry Public Health Scotland (PHS).

Slovenským internetom sa masovo šíri video, v ktorom česká molekulárna biologička Soňa Peková hovorí, že posilňujúca dávka vakcíny (booster) „neukazuje protektívny účinok“. Údajne to vidno na údajoch zo Škótska.

„Z desiatich úmrtí na covid-19 bolo osem plne vakcinovaných. Ide o údaje od konca novembra do 7. januára 2022,“ vraví Peková.

Nové prípady aj hospitalizácie podľa nej dominujú medzi zaočkovanou populáciou. „Variant omikron nie je horší ako obyčajné prechladnutie medzi nevakcinovanou populáciou, ale zdá sa, že u populácie vakcinovanej je komplikovanejší dvakrát alebo dokonca trikrát,“ povedala Peková o údajoch zo Škótska.

Očkovanie proti covidu je podľa nej „hrozne nebezpečný experiment“. Vychádzala pri tom z údajov amerického systému VAERS, ktorý podľa nej eviduje viac než 7 300 úmrtí po očkovaní proti covidu.

„Toto covidové šialenstvo sa musí skončiť,“ povedala.

Video šíril na Facebooku aj Ján Baránek, len na jeho profile nazbieralo skoro 300 zdieľaní.

Denník N sa pozrel na to, čo naozaj zachytili údaje zo Škótka. Vysvetlíme aj to, ako funguje systém VAERS, čiže americký systém hlásenia nežiaducich účinkov vakcín.

Škótsky report

Peková sa odvoláva na údaje škótskej vládnej agentúry Public Health Scotland (PHS). Posledný report úradu vyšiel v stredu 19. januára 2022, dáta analyzuje do 17. januára.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie