Denník N

Janka a Danka, archaické avatarky

Ak chce niekto kriticky rozmýšľať o internete, musí najprv ovládať svoju reč a mať akúsi slovnú zásobu.

Autorka je spisovateľka

Minister školstva Branislav Gröhling dostal koncom roka otázku, aké najväčšie problémy podľa neho spôsobila pandémia na školách. Odpovedal, že otvorila otázky obsahu učiva. „Žiaci sa na druhom stupni učia, čo je to historizmus a archaizmus, slovesný či slovesno-menný prísudok. To v reálnom živote nevyužijú. Skôr potrebujú vedieť kriticky hodnotiť názory na internete.“

Predtým to bol – myslím – prechodník a vetná skladba, čo ktosi v novinách označil za zbytočné. Zaujímavé, že ide vždy o vedomosti z jazyka, nikdy nie napríklad z matematiky. Nik nespochybňuje, že je dôležité učiť sa o prvočíslach či gravitačnom zrýchlení. Asi preto, že ako už zdôrazňovala moja matematikárka (zvlášť na hodinách geometrie), matematiku sa učíme preto, aby sme si v obchode vedeli zrátať peniaze.

Z matematiky som prepadala, zato peniaze v obchode si viem zrátať perfektne. A navyše, viem aj, čo je archaizmus. Keď som totiž opakovala mantru všetkých žiakov, ktorým sa nechce učiť: načo sa to učíme? Nikdy to nebudem v živote potrebovať…, mama mi povedala, že isté veci sa jednoducho učíme aj na to, aby sme sa naučili učiť. A ako sa učiť.

Spisovateľ G. G. Márquez vo svojich spomienkach napísal: Moje vzdelávanie sa skončilo v deň, keď som začal chodiť do školy. Antropologička Mary Batesonová hovorí: To hlavné sa vždy učíme popri učení. Najdôležitejšie poznatky často získame prostredníctvom periférneho videnia. Sú sprievodnými javmi učenia.

I keď máme internet, stále myslíme a komunikujeme v slovách, v ľudskej reči. (Aspoň niektorí. Aspoň dúfam.) Slovo archaický súvisí so slovami archa, archív a arch papiera. Pričom len to posledné je archaizmus. Ak chce niekto kriticky rozmýšľať o internete, musí najprv ovládať svoju reč a mať akúsi slovnú zásobu. Ak len za rozhodujúcu nebudeme považovať schopnosť detí vybrať si cool oblečenie pre svojho avatara na párty v metaverse. Keď som na iniciačnom videu videla, ako to robí otec Zuckerberg, pripomenulo mi to čosi z môjho detstva. Predávali vtedy také čokolády, na obale bolo dievčatko a jednotlivé kusy šiat. Dievčatko ste vystrihli, aj jednotlivé šatičky a potom ich naň pripevnili. A títo archaickí avatari sa volali, myslím – Janka a Danka.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie