Denník N

Stropkov je prvé veľké ohnisko vo vlne omikron. Pozitívny je každý druhý test

Okres Stropkov má dnes najvyšší počet infikovaných na 100-tisíc obyvateľov na Slovensku. Počet nových prípadov sa každý týždeň zdvojnásobí.

Hoci na celoslovenských číslach zatiaľ vidieť len mierny rast, v niektorých okresoch počet pozitívnych každý týždeň výrazne pribúda. Práve prudký rast prípadov je znakom vysoko infekčného variantu omikron, ktorý je už aj na Slovensku dominantný.

Potvrdil to v stredu šéf analytikov na ministerstve zdravotníctva Matej Mišík a ukazuje to aj analýza siete laboratórií Unilabs Slovensko, ktorá sekvenovala všetky pozitívne vzorky z konca minulého týždňa.

Z jej dát vyplýva, že omikron bol v 61 percentách vzoriek, zvyšné tvorí delta variant. Spoločnosť sekvenovala 384 pozitívnych vzoriek z celého Slovenska. Najväčšie zastúpenie omikronu – vyše 75 percent bolo v Prešovskom kraji.

Situácia je v tejto chvíli vážna najmä v okresoch na severe a východe Slovenska. Rýchlo pribúdajú prípady na Orave a celkovo v Žilinskom kraji, no najviac je zasiahnutý Stropkov. „Epidemická situácia sa v okrese Stropkov z týždňa na týždeň zhoršuje,“ vraví regionálna

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie