Denník N

Premiér rezignoval, armáda strieľa do demonštrantov. Situácia v Sudáne sa vyostruje

Ľudia držia zástavy počas protestu proti vojenskému prevratu v Chartúme. Slzotvorným plynom zasiahli v pondelok sudánske bezpečnostné sily voči tisíckam demonštrantov, ktorí protestovali proti vlaňajšiemu vojenskému prevratu v krajine a dožadovali sa civilnej vlády. FOTO - TASR/AP
Ľudia držia zástavy počas protestu proti vojenskému prevratu v Chartúme. Slzotvorným plynom zasiahli v pondelok sudánske bezpečnostné sily voči tisíckam demonštrantov, ktorí protestovali proti vlaňajšiemu vojenskému prevratu v krajine a dožadovali sa civilnej vlády. FOTO – TASR/AP

Armáda v africkej krajine znova získala plnú moc.

Násilie v Sudáne sa opäť stupňuje. Krajina na severovýchode Afriky s približne 43 miliónmi obyvateľov sa už tretí rok nachádza v politickej kríze. V hlavnom meste Chartúm zase vypukli rozsiahle protesty.

Tisíce ľudí vyjadrujú svoju nespokojnosť s tým, že sa po troch desaťročiach vlády diktátora Omara al-Bašíra dostala k moci armáda na čele s generálom Abdalom Fattáhom Burhánom.

Tá sa najskôr o moc iba delila s občianskou časťou politického spektra, v októbri však zorganizovala prevrat. Dočasného premiéra Abdalláha Hamdúka najskôr umiestnila do domáceho väzenia, potom s ním uzavrela dohodu a do úradu sa vrátil.

Hamdúk však na začiatku januára rezignoval, nemá ho kto nahradiť a armáda opäť získala plnú moc.

Obyvatelia protestujú, lebo armáda podľa nich bráni prechodu k demokratickému zriadeniu. Cez víkend pri protestoch zabila najmenej sedem ľudí, väčšinu z nich strelami do hrude alebo panvy. Počet zranených tento týždeň presiahol stovku.

Médiá sa pri týchto informáciách odvolávajú na údaje Centrálneho výboru sudánskych lekárov, prodemokratickej organizácie. Armáda tieto počty popiera, rovnako ako používanie ostrej munície.

V reakcii na posledné úmrtia obyvatelia pokračovali v protestoch. V pondelok pochodovali k prezidentskému palácu a zapaľovali pneumatiky, bezpečnostné zložky zareagovali slzným plynom.

Protesty pritom boli prevažne pokojné, ľudia pri pochodoch skandovali slogany a mávali vlajkami. Objavili sa aj zábery, na ktorých mladí muži z davu hádžu kamene. V utorok odštartoval dvojdňový štrajk sprevádzaný zatvorením obchodov.

Proti armáde sa zmobilizovali mnohé sektory. Niektorí prokurátori a sudcovia povedali, že nebudú pracovať pre štát páchajúci „zločiny proti ľudskosti“, k iniciatíve sa pridali aj lekári či profesori na univerzitách.

Okrem politického napätia Sudán bojuje aj s infláciou, nedostatkom jedla v niektorých regiónoch, koronavírusom a taktiež s čoraz intenzívnejšími stretmi medzi farmármi a pastiermi v problematickom regióne Dárfúr na západe krajiny.

Pocta martýrom

Násilie prišlo iba pár dní predtým, ako do Sudánu pricestovali dvaja americkí diplomati:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie