Denník N

O našich užitočných idiotoch

Každý slovenský politik, poslanec, verejný činiteľ či intelektuál alebo novinár, ktorý spochybňuje a „zvažuje“ akýmkoľvek spôsobom ukrajinskú zvrchovanosť nad Krymom, ohrozuje svoju vlastnú krajinu a mierový život jej občanov.

Autor je energetický analytik

Pojem „užitoční idioti“ používali sovietski boľševici pre európskych alebo amerických intelektuálov, biznismenov a politikov, ktorí po Veľkej októbrovej revolúcii nechceli alebo naozaj len naivne nevideli, aké utrpenie vládnuci boľševickí hrdlorezi prinášali ruskému ľudu, ako aj ďalším národom Sovietskeho zväzu. A aké nebezpečenstvo predstavovali pre svojich európskych aj ázijských susedov.

Nielenže tieto ich výčiny nevideli, ale boľševický režim obhajovali, vyzývali na spoluprácu a obchodovanie s ním a tých, ktorí na ich zločiny poukazovali, označovali za zaujatých protiruských šovinistov. Celé toto ich cynické propagandistické zneužívanie a súčasne opovrhovanie nimi zaklincoval postoj jedného z boľševických lídrov: Týmto idiotom ide hlavne o prachy a vo svojej lakomosti a nenásytnosti sú schopní s nami zobchodovať ešte aj povraz, na ktorý ich potom aj tak my sami obesíme.

Posledné činy dvoch vrcholných štátnych predstaviteľov Slovenska vo vzťahu k Rusku ovládanému už 20 rokov prezidentom Vladimirom Putinom – generálneho prokurátora Maroša Žilinku a vicepremiéra, ministra hospodárstva a predsedu k liberalizmu sa hlásiacej koaličnej strany SaS Richarda Sulíka – sú presne z tej kategórie európskych „užitočných idiotov“, o ktorých hovorili pred sto rokmi Putinovi boľševickí predchodcovia v Kremli. Aj Stalin by mal z nich jednoducho radosť.

Žilinka je slepý ku skutočným obetiam

Lenže pre objektívnosť treba povedať, že je predsa zatiaľ stále istý rozdiel medzi generálnym prokurátorom a vicepremiérom. Možno aj preto, lebo Žilinka je vo svojej funkcii len rok, kým Sulík ťahá svoju politickú kariéru aj s vrcholnými funkciami, ako bola stolička predsedu parlamentu, už zhruba 15 rokov. A za tie roky už stihol opakovane svojimi výrokmi, ale aj činmi preukázať svoj na údajného liberála naozaj veľmi zvláštny postoj k medzinárodnej politike a postaveniu Slovenska v tomto rýchlo sa meniacom svete. Ak niekto z poslancov SaS rozhorčene kritizuje Žilinku za cestu do Moskvy a považuje to za ďalší argument na jeho odvolanie, tak potom musí svojho predsedu Sulíka za slová o Kryme rovno vyzvať na abdikáciu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie