Denník N

Týždeň v práve Rada Procházku: Prezumpcia neviny, očkovanie a vojna

Štefan Harabin. Foto N - Tomáš Benedikovič
Štefan Harabin. Foto N – Tomáš Benedikovič

1. Náhrada za nezákonné trestné stíhanie 2. Analýza povinného očkovania – americká verzia 3. Práv-nik! 4. Kto má právo bojovať?

Udalosti z oblasti práva komentuje ústavný právnik a bývalý poslanec NR SR Radoslav Procházka.

Najsmutnejší deň v roku odišiel tak, ako prišiel, ale je pravda, že Vianoce sú už zabudnuté, do Veľkej noci ďaleko a v režime OP+ ani ten Fašiang nie je úplne ono. Plus je tu ešte tá maličkosť, že susedný štát čelí akútnej hrozbe vojenskej agresie. Takže si toto ponuré čakanie na rasputicu (čas, keď na šírej stepi vládne blato) treba nejako spríjemniť, tu napríklad sériou ľahkých noticiek, ktoré zbytočne neunavia myseľ.

1. Náhrada za nezákonné trestné stíhanie

Český ústavný súd dal znovu najavo nevôľu s tým, ako všeobecné súdy hodnotia vplyv nezákonného trestného stíhania na takzvanú nemajetkovú sféru. Súkromie, reputácia, vzťahy s rodinou aj s okolím, a tak podobne. Nie je to čosi, čo by sa dalo presne spočítať, ale pre väčšinu ľudí je to dôležitejšie ako to, čo sa spočítať dá.

Je to zaujímavá kauza, už len preto, že o tom, že skutok sa stal, nebola nikdy pochybnosť. Akurát nebol trestným činom, ale maximálne priestupkom.

Manželka obvineného niesla jeho vyšetrovanie tak ťažko, že spáchala samovraždu, samotný obvinený/oslobodený sa nemajetkovej ujmy domáhal aj z tohto dôvodu, aj z dôvodu zhoršenia svojho zdravotného stavu a straty reputácie.

Na prvý pokus neuspel vôbec, musel ísť na ústavný súd. Na druhý pokus uspel len v malej časti, takže znovu Brno. A znovu mu dal ústavný súd za pravdu.

Ten nález je skvostný na viacerých miestach, zásadný význam má napríklad téza, že za istých okolností

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Týždeň v práve Rada Procházku

Komentáre

Teraz najčítanejšie