Denník N

Nedeľná nekázeň: Trpezlivo začínať odznova

Dielo sochára Andyho Goldsworthyho v Škótskom národnom múzeu. Foto – Bruce McAdam
Dielo sochára Andyho Goldsworthyho v Škótskom národnom múzeu. Foto – Bruce McAdam

V marci 2020 sme s mysleli, že v máji sa svet vráti do normálnych koľají. Uplynuli dva roky. Podliehame panike. Potrebujeme trpezlivosť. 

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Mal som predniesť laudácio istej osobe. Text som písal na balkóne. Moja poriadkumilovná dcéra pred odchodom z bytu balkón zavrela. Dvere mali kľučku iba zvnútra: „Som v pasci: Telefón nemám. Skočiť z druhého poschodia sa bojím a prednášať laudácio iba tak v trenírkach sa hanbím.“ Pomodlil som sa. Skúsil som, či dvere zázrakom nepovolia. Nepovolili – zákony mechaniky nepustia. „Buď trpezlivý,“ ozvalo sa vo mne. „Zváž, čo sa dá – ostatné poručeno Bohu.“ Hmla mi padla z očí. Vidím: vyklápacie okno je pootvorené. Z vešiaka na bielizeň visí drôtik. Na konci drôtu som urobil slučku, prestrčil ju škárou dovnútra a snažil sa zachytiť kľučku. Drôtik sa zošmykol. Prvý-, druhý-, tretíkrát… Pokúšal som sa znova a znova. Ruku som vtlačil do škáry, až ma zabolela. Podarilo sa – slučka zapadla. Zázrak. Dvere sa otvorili. Pomohla mi modlitba? Veď dvere som si otvoril sám.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Nedeľná nekázeň

Komentáre

Teraz najčítanejšie