Denník N

Poľsko víta omikron bez obmedzení, vláda chce národ premoriť a konzílium odstúpilo

Zákazníčka pred pekárňou vo Varšave. Foto - TASR/AP
Zákazníčka pred pekárňou vo Varšave. Foto – TASR/AP

Poľská televízia usporiadala Silvester snov v Zakopanom, na ktorom sa šíril vírus, napriek radám odborníkov, pre ktorých to bola posledná kvapka.

V Poľsku sa začala piata vlna epidémie koronavírusu. Krajina má vyššiu zaočkovanosť občanov ako Slovensko, no na rozdiel od vlády v Bratislave nemá od jari 2021 prakticky žiadne výrazné obmedzenia.

Vláda Mateusza Morawieckeho sa zamerala na čo najrýchlejšie ukončenie pandémie cez premorenie, podporuje aj očkovanie, ale nezavádza obmedzenia pre neočkovaných ľudí. Pred pár dňami v reakcii na pandemickú situáciu a nerešpektovanie ich rád odstúpila väčšina členov lekárskeho konzília, ktoré radí premiérovi. Do úvahy prichádza aj odstúpenie poľského ministra zdravotníctva.

Poľský model, teda premorenie

Poľsku sa počas prvej vlny pandémie (medzi marcom a májom 2020) darilo relatívne dobre. Vďaka skorému zavedeniu prísneho lockdownu sa Poliaci vyhli vysokému počtu prípadov a do leta 2020 sa život vrátil do normálu. Ďalšie obmedzenia sa objavili medzi októbrom 2020 a aprílom 2021 a vážne zasiahli turistický, hotelový a lyžiarsky priemysel.

V máji 2021 sa však život opäť vrátil do normálu a odvtedy sa Poľsko prakticky správa, akoby pandémia bola minulosťou. Ostáva už len povinnosť nosiť rúška v obchodoch a MHD, inak všetko funguje normálne – otvorené sú hotely, reštaurácie, plavárne, múzeá, kiná, divadlá.

Je pravdou, že pred pár týždňami boli v stravovacích zariadeniach a na verejných podujatiach zavedené limity počtu ľudí, no v praxi sa to nedodržiava ani nekontroluje. Poliaci sú zaočkovanejší ako Slováci, v polovici januára bolo zaočkovaných aspoň jednou dávkou 58 percent Poliakov, kým na Slovensku je to necelých 51 percent.

Napriek tomu je covid pass v Poľsku dosť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Tusk

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet

    Teraz najčítanejšie