Denník N

Írsky reportér: Vražda Írov šokovala, ale neznenávideli preto Slovákov. Scéna pred súdom ma prekvapila

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Ťažko prísť na motív, ktorý by niekoho dohnal k vražde mladej ženy na brehu kanála v írskom meste Tullamore, kam si išla zabehať za denného svetla.

Nič so sebou nemala, takže lúpež nepripadá do úvahy, ale ani únos, ktorý si na otvorenom priestore parku nevie nikto predstaviť, vraví v rozhovore pre Denník N írsky novinár z denníka Independent a šéfredaktor The Herald, ktorý sa venuje aktuálnym témam a krimi, Conor Feehan.

Po vražde Ashling Murphyovej strávil v Tullamore takmer týždeň. Bol na mieste činu, na pohrebe a aj pred budovou súdu, z ktorej policajti za kriku nahnevaného davu odvádzali obvineného Slováka.

„Takýto hnev však v uliciach nenájdete. Bolo to celé veľmi koncentrované v tom čase a na tom mieste,“ hovorí s tým, že antiimigračné nálady nie sú v írskej spoločnosti zakorenené.

S Conorom Feehanom sa rozprávame o:

  • nálade v Írsku, protiprisťahovaleckých postojoch a rasistických komentároch na sociálnych sieťach;
  • nevine zadržaného Slováka, kým súd nerozhodne inak;
  • tom, ako to vyzerá na mieste, kde k vražde došlo;
  • Ashling Murphyovej, deťoch, ktoré učila, a jej pohrebe;
  • diskusii o násilí na ženách.

Videla som videá spred budovy súdu po tom, čo z vraždy Ashling Murphyovej obvinili Slováka Jozefa Pušku. Keď ho policajti odvádzali, davy ľudí vonku naňho vykrikovali, niektorí dokonca utekali za policajnou dodávkou, ktorou ho odvážali. Odráža táto scéna momentálne emócie v Írsku?

Po vražde Ashling Murphyovej som strávil takmer týždeň v Tullamore. Ľudia boli nervózni a znepokojení, ale musím povedať, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie