Denník N

Občianska vojna: niektoré predpoklady na jej vypuknutie spĺňa aj Slovensko

Americkí ultranacionalisti z hnutia Proud Boys. Foto - TASR/AP
Americkí ultranacionalisti z hnutia Proud Boys. Foto – TASR/AP

Kniha o dejinách občianskych vojen opisuje príčiny ich vzniku a zoraďuje jednotlivé znaky, ktoré by sme si mali všímať. Vyplýva z toho, že Slovensku horúci konflikt nehrozí. Zatiaľ.

Viete si predstaviť, že by na Slovensku vypukla občianska vojna? Ak na takú predstavu nemáte dosť fantázie, nie ste sami. Jedným z typických znakov občianskej vojny je ten, že prichádza nečakane a úplne zaskočí šokovanú spoločnosť.

Zaskočení boli v minulosti spravidla aj experti, ktorých úlohou bolo skúmať mieru spoločenského napätia. Najmä preto, lebo až do 90. rokov minulého storočia prakticky neexistovali štúdie, ktoré by systematicky zoradili jednotlivé znaky ohlasujúce výbuch.

Ale dnes už také štúdie existujú, vyrástla aj generácia spoločenských vedcov, ktorí ich dokážu analyzovať a z nich aj predvídať, či taký výbuch reálne hrozí. Jednou z nich je americká politologička Barbara F. Walterová, ktorá začiatkom tohto roka vydala knihu s názvom How Civil Wars Start And How to Stop Them (Ako vznikajú občianske vojny a ako im zabrániť).

Pre nás z knihy vyplýva, že Slovensko je v relatívne bezpečnom pásme napriek nášmu dojmu, že spoločnosť je dramaticky rozdelená na dva nepriateľské tábory. Tento jav síce býva častou príčinou výbuchu, ale naša vzájomná nevraživosť zatiaľ nemá natoľko jasné obrysy, hoci najmä opoziční politici sa ich snažia zvýrazniť (a občianske vojny vždy vznikajú až vtedy, keď sa nájdu politici, ktorých hlavným cieľom je rozdeliť spoločnosť).

Poľsko či Maďarsko však už v takom bezpečnom pásme nie sú a nie je v ňom ani Amerika. Americké médiá knihu podrobne rozoberali, a hoci autori komentárov oceňovali analýzu americkej spoločnosti, ktorá smeruje k násilnej zrážke, Walterovej vyčítali, že príliš hlasno bije na poplach a do istej miery tým možno občiansku vojnu privoláva. Hovorí sa tomu sebanapĺňajúce sa proroctvo.

Pocit straty

Je pravda, že kniha čitateľa napĺňa obavami. V Amerike biela časť spoločnosti cíti úzkosť z toho, že čoskoro môže prísť o svoj status quo, lebo sa ocitne v menšine, teda že príde o svoje dominantné postavenie a moc. Táto obava je najčastejším zdrojom občianskych vojen. „Úpadok statusu nie je len politická prehra, je to situácia obratu, keď dominantné skupiny strácajú svoju pozíciu v mnohých oblastiach. Ľudia neznášajú straty. Nenávidia stav, keď prichádzajú o peniaze, prácu, rešpekt, a áno – keď prichádzajú o postavenie,” píše Walterová.

Z tohto dôvodu vypukli občianske vojny v bývalej Juhoslávii, lebo Srbi sa cítili zatlačení do kúta. Takto sa rozhorel krvavý

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Komentáre, Kultúra

Teraz najčítanejšie