Denník N

Ak si nepomôžu slovenskí Maďari sami, mali by to urobiť Slováci

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Demografia a súčasné volebné pravidlá smerujú k zbezvýznamneniu politickej váhy maďarskej menšiny.

Sčítanie obyvateľstva potvrdilo pokles počtu príslušníkov maďarskej menšiny, ale jeho úbytok nebol taký dramatický ako pred desiatimi rokmi. Výsledkom napriek tomu je, že podiel Maďarov na celkovom počte obyvateľov padol pod osem percent a veľmi pravdepodobne bude ďalej klesať. V roku 2011 to pritom ešte bolo 8,5 percenta, desať rokov predtým 9,7 a v roku 1991 až 10,8 percenta. Za tri desaťročia teda ide o vskutku dramatický pokles.

Okrem iného to znamená veľkú zmenu pre celoštátnu politiku. Ak sa totiž niečo nezmení, stav, že maďarská menšina nebude mať zastúpenie vo veľkom parlamente (a už vôbec nie vo vláde), sa môže stať trvalým. V najlepšom prípade bude prekročenie päťpercentnej hranice potrebnej na vstup do Národnej rady zakaždým veľmi neisté a závislé od náhody.

Od roku 2006 sa volieb s výnimkou tých posledných nezúčastnili minimálne dve pätiny voličov. Lenže v roku 2020, keď účasť vyskočila na 66 percent, zasa bola podpriemerná účasť maďarských voličov. Maďarská politika na Slovensku sa po neúspechu v týchto voľbách zároveň opäť rozhodla pre čisto etnickú stranu. V kombinácii so zmenšujúcim sa počtom Maďarov a s tým, že približne dve pätiny z nich nechodia voliť, to znamená, že päťpercentná hranica potrebná na vstup do parlamentu je krajne neistá aj pre zjednotenú stranu. Napokon, dokazujú to aj všetky prieskumy, zjednotená Aliancia sa v nich potáca práve okolo tejto hranice.

Ukazuje sa tak, že dlhodobo udržateľnejšia bola vízia Bélu Bugára, ktorý sa snažil ukotviť maďarský hlas v slovenskej politike spoluprácou s väčšinovým etnikom. Jeho pokus zlyhal v dôsledku zlých rozhodnutí počas vládnutia s Ficom, ale to neznamená, že bol od základu nesprávny. Demografia a päťpercentné kvórum jednoducho idú nemilosrdne proti predstave, že Maďari sa pri súčasných pravidlách spoľahlivo udržia v parlamente vlastnými silami.

K dispozícii sú dve základné riešenia. Prvé je,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maďarská aliancia

Komentáre

Teraz najčítanejšie