Denník N

Iný omikron máme aj na Slovensku. Čo vieme o BA.2, ktorý dominuje v Dánsku

Vedci sú zatiaľ pokojní. Podvariant omikronu je zrejme o niečo infekčnejší, no inak sa vraj nelíši od dominantnej verzie.

V Dánsku v piatok hlásili takmer 50-tisíc nových pozitívne testovaných ľudí za deň. V krajine veľkej ako Slovensko sa za mesiac infikovalo 11 percent populácie. Zároveň však platí, že Dánsko robí okolo 200-tisíc PCR testov denne, čiže zachytí reálny počet infekcií asi ako nikto iný na svete.

Na rozdiel od krajín ako Británia, Írsko, Kanada či Taliansko však táto severská krajina stále nedosiahla vrchol nových prípadov vlny omikron.

Prečo to tak je, nie je jasné. Jedno z možných vysvetlení je, že v krajine sa presadzuje subvariant omikronu BA.2, ktorý by mohol byť o trochu infekčnejší ako tunajší omikron.

Vývoj počtu nových prípadov vo vybraných štátoch. Zdroj – Our World in Data

BA.2

Momentálne v európskych štátoch „vládne“ subvariant omikronu BA.1. Aj na Slovensku od konca predminulého týždňa tvorí väčšinu prípadov.

Tak to bolo aj v Dánsku. No posledné týždne sa v tejto krajine dostal do popredia subvariant BA.2. Nejde o žiadnu novinku. „Variant BA.2 bol prvý raz identifikovaný v Južnej Afrike vo vzorke zo 17. novembra 2021,“ hovorí molekulárny biológ a genetik Tomáš Szemes z Univerzity Komenského.

V Dánsku tvoril 52. týždeň minulého roku 20 percent analyzovaných prípadov, 2. týždeň nového roku to už bolo 45 percent a predpokladá sa, že v súčasnosti tvorí už väčšinu prípadov. Veľký podiel má aj v Indii, na Filipínach, v Nórsku či vo Švédsku. Jeho nárast však badať aj v Británii či vo Francúzsku. Podľa Szemesa však dnes stále tvorí len 2 percentá zo vzoriek variantu omikron.

Na Slovensku sme podľa riaditeľa Unilabs Slovensko Petra Lednického zatiaľ zistili tri vzorky subvariantu BA.2. „V rámci presekvenovania všetkých pozitívnych vzoriek z konca predminulého týždňa sme z celkovo 212 vzoriek variant omikron (ktorý tvoril v tom čase 61 percent zo všetkých analyzovaných) zistili 3 vzorky subvariantu BA.2, jednu vzorku subvariantu BA.3 a zvyšok bol subvariant BA.1,“ hovorí pre Denník N.

Výskyt subvariantu BA.2 vo svete

Čo o ňom vieme?

Briti subvariant BA.2 zaradili medzi „varianty záujmu“, čo je kategória pred znepokojujúcimi variantmi (z angl. variants of concern), kam patrí aj omikron BA.1. Podľa stránky Covariants má omikron

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie