Denník N

Nechceme dohodu s USA? Tak kúpme vetrone a valašky (udalosti týždňa)

Radičová, Štrasser, Vašečka a Janček vyberajú udalosť, prešľap, podcenený moment a báseň týždňa.

Iveta Radičová, bývalá premiérka

Udalosť týždňa

Rast cien vrátane energií je mediálne zatlačený obrannou dohodou s USA. Podpora pre proruskú orientáciu je na Slovensku síce marginálna (12 percent), ale menšinová je aj podpora pre prozápadnú orientáciu (23 percent). Modusová orientácia je aj – aj, alebo ani – ani východ či západ. A práve o túto skupinu sa snaží jedna aj druhá strana. Opozícia to robí podrazácky, predvádzajúc akrobaciu prekrúcania a popierania samej seba. Vie totiž, že síce polovica populácie považuje členstvo v NATO za dôležité pre našu bezpečnosť, ale zároveň si polovica neželá zariadenia NATO na našom území. A tu vidí potenciál oslovenia voličov. Hoci iba 20 percent občanov odmieta členstvo v NATO, prevažuje silný antiamerikanizmus. Nehrá s proruskou kartou, tá je slabá, ale so skúsenosťou okupácie v 1968 a s postojom, že USA chcú ovládať prostredníctvom NATO štáty ako Slovensko. Povinnosťou a zodpovednosťou vlády je však chrániť občanov a zabezpečiť ich bezpečnosť. Tých kúpených 14 amerických stíhačiek musí mať logistické a infraštruktúrne zázemie, vrátane technikov. Inak si ich môžeme dať rovno do múzea. O čom sa tu teda vôbec bavíme? To už potom fakt radšej kúpme vetrone a valašky – aj je to lacné, aj to nerobí hluk a ani žiadnu dohodu nepotrebujeme.

Prešľap týždňa

Generálny prokurátor. Najprv politicky napadne dohodu o obrane s USA, aby následne podpísal dohodu s ruskou prokuratúrou s osobou na sankčnom zozname EÚ. Obrovský prešľap.


Ján Štrasser, spisovateľ

Prešľap týždňa I

Po voľbách 2020 slečna Kollárka Smerodinová vyhlásila, že síce uzavrie sobáš s pánmi Igorom, Andrejom a Richardom, ale bude drahá nevesta. Ako veno priniesla do štvormanželstva svoju zlú povesť a pochybnú minulosť. Chvíľu sa zdalo, že ju manželstvo a pobyt pod jednou strechou napraví, no stal sa opak: kazí v ňom aj to, čo sa zdalo byť v poriadku. V spoločnom dome nezhasína na záchode, rozbíja riad, vypaľuje diery do kobercov… Nie preto, že by bola nešikovná, ale preto, lebo chce. Kalkuluje s rozvodom, lebo pred očami má nový sobáš s pánmi Petrom, Robertom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Udalosti týždňa

Slovensko

Teraz najčítanejšie