Denník N

Týždeň v zdraví: Ako rozlíšiť mýty a fakty o depresii a čo nové vieme o príčinách potravinovej alergie a intolerancie

Ilustrácia - JumpStory
Ilustrácia – JumpStory

Každý utorok prinášame najdôležitejšie informácie o zdraví, prevencii ochorení, ale aj praktické rady, ako sa pohybovať v slovenskom zdravotníctve a ako dostať to, na čo máte nárok. Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

Dnes sa dočítate:

  • o zmenách v predpisovaní liečby,
  • ako rozlíšiť fakty a mýty o depresii,
  • aké sú rozdiely medzi potravinovou alergiou a intoleranciou.

Zmeny v predpisovaní liečby

Od 30. 12. 2021 je v platnosti zákon č. 532/2021 Z. z. o liekoch a zdravotníckych pomôckach, ktorý prináša nové pravidlá v predpisovaní liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín.

Predpis indikovanej liečby je po novom povinnou súčasťou vyšetrenia pacienta indikujúcim/predpisujúcim odborným lekárom (špecialistom). Ten, kto liečbu naordinoval, je bez ohľadu na špecializáciu zodpovedný za bezpečnosť pacienta, správnu indikáciu lieku a aj za vystavenie e-receptu.

Indikujúci/predpisujúci lekár môže predpisovanie liečby delegovať na odborného či všeobecného lekára len vo výnimočných prípadoch. Môže tak urobiť po vzájomnej dohode, maximálne trikrát ročne a najviac na dva mesiace.

Lieky, zdravotné pomôcky a dietetické potraviny môžu byť predpísané buď štandardným, alebo opakovaným repetatur e-receptom. Ten je odporúčaný pri chronickej liečbe a je využiteľný do termínu ďalšej plánovanej kontroly u indikujúceho/predpisujúceho lekára maximálne počas jedného roka.

Ako funguje repetatur e-recept:

  • hneď po vyšetrení indikujúcim lekárom je možné ním predpísané lieky vyzdvihnúť v lekárni,
  • chronicky chorí nemusia opakovane žiadať o lieky, budú ich mať v predpísanej frekvencii opakovane k dispozícii v lekárni,
  • indikujúci/predpisujúci lekár môže opakujúci sa e-recept kedykoľvek nahradiť iným.

Po hospitalizácii lekár po novom predpisuje liečbu najviac na 30 dní. Oproti doteraz zaužívanej praxi,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Duševné zdravie

Týždeň v zdraví

Každý utorok v prinášame najdôležitejšie informácie o zdraví, prevencii ochorení, ale aj praktické rady, ako sa pohybovať v slovenskom zdravotníctve a ako dostať to, na čo máte nárok. Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

Zdravotníctvo

Zdravie

Teraz najčítanejšie