Denník N

Rozhovor Lavrova s Blinkenom sa skončil predčasne a Rusku priniesol to, čo chcelo: nič. O čo Kremľu naozaj ide

Antony Blinken a Sergej Lavrov si podali ruku, rozhovory však k ničomu neviedli. Foto - TASR/AP
Antony Blinken a Sergej Lavrov si podali ruku, rozhovory však k ničomu neviedli. Foto – TASR/AP

Minister zahraničia Ruska Sergej Lavrov predložil svojim protivníkom natoľko ultimatívne požiadavky, že ich nie je možné splniť ani sčasti. Trval na nich aj v piatok, počas rokovaní s americkým náprotivkom Antonym Blinkenom v Ženeve. Čo tým nestor ruskej politickej scény i svetovej diplomacie vlastne sleduje?

Rokovania mali trvať hodinu a pol, skončili sa však asi po 45 minútach. Z výrokov ministra zahraničných vecí Ruska Sergeja Lavrova a jeho amerického partnera Antonyho Blinkena vyplýva, že sa jednoducho už po trištvrte hodine nemali o čom rozprávať.

Obaja len zopakovali to, čo od nich všetci už niekoľkokrát počuli. Spojené štáty Ukrajine pomôžu sa brániť, Rusko čaká na odpoveď na svoje ultimátum. Novinári konštatovali, že by bývalo stačilo, keby si diplomati krátko zatelefonovali.

Každý pri svojom mikrofóne

O tom, aká atmosféra bude vládnuť na rokovaní v Ženeve, napovedali niektoré výroky, náznaky a gestá, ktoré novinári zaznamenali tesne pred schôdzkou. Najskôr to nevyzeralo zle.

Blinken a Lavrov si napríklad podali ruky. Keď spolu minulý týždeň rokovali ich námestníci, Wendy Shermanová a Sergej Riabkov, jeden druhého sa ani nedotkli. Ani si nestlačili dlane, ani sa v rámci pandemickej opatrnosti nedotkli lakťami.

Na druhej strane spoločná tlačová konferencia ako výraz toho, že obaja ministri zahraničia dokážu odpovedať na dotieravé a nepríjemné otázky novinárov a cítiť pritom dych vedľa stojaceho súpera, sa v piatok nekonala. Každý si usporiadal vlastnú tlačovku na rôznych poschodiach rovnakej budovy. A každý interpretoval výsledky rokovaní po svojom.

Skvelý rečník Lavrov vo všetkých odpovediach na otázky dával najavo, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Joe Biden

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie