Denník N

Odhŕňanie snehu nikdy nebolo také poetické

V novinke tohto týždňa v našich kinách sa severský humor a pokoj výborne dopĺňa s precízne vystavaným príbehom.

Nils Dickman (Stellan Skarsgård) je odhŕňač snehu kdesi v odľahlých častiach večne zasneženej nórskej krajiny. Tichý prisťahovalec zo Švédska pracuje vo dne v noci – snehu je veľa – len čo jednu cestu odhrnie, na inej sa už kopí nová biela vrstva.

Na svojom obrovskom pluhu vzbudzuje rešpekt aj úctu – bez Nilsa by sa miestni nikam nedostali. Zrejme aj preto vzorného manžela a otca vyhlásia za občana roka. Nestihne si zarámovaný diplom ani zavesiť na stenu, keď manželku polícia vyzve, aby prišli identifikovať mŕtve telo ich syna – vraj sa predrogoval.

Upozornenie: Text obsahuje spoilery

Hoci tomu Nils nechce uveriť, položí ho to. Opitý si v garáži vloží hlaveň pušky do úst. Keď sa naťahuje za kohútikom, vyhrabe sa zo skrýše synov kamarát. Prezradí mu, že mafii, ktorá pašuje kokaín na miestnom letisku, zobral peniaze. Dozvedeli sa o tom a Nilsov syn to za neho schytal. Nils sa naštve, vyhrnie si rukávy, nakopne motor a začne zhŕňať. Sneh aj mafiánov.

Či je to začiatočnícke šťastie, zvyk z roboty alebo vrodený talent, Nils odpratáva z cesty jedného mafiána za druhým a postupne sa prepracováva vyššie v rebríčku organizácie. Na jej čele stojí Barón, otravný detinský japík a vegetarián, ktorý zdedil biznis po otcovi. Ten Nilsove obete omylom pripíše konkurenčnej srbskej mafii. Nevedomky zabije syna najväčšieho bossa Papu (skvelý Bruno Ganz), čo odštartuje séria násilných smrtí, tragikomických situácií a nedorozumení.

Boj snežného pluhu s mafiou je podarený mix škandinávskeho a hollywoodskeho rozprávania. Severský humor a pokoj sa výborne dopĺňa s precízne vystavaným príbehom, ktorý vychádza zo žánrových schém prípadne sa s nimi pohráva.

Niekomu môže pripomínať Tarantina, iným bratov Coenovcov. Avšak nie ako menejcenná kópia, ale sebavedomý film, ktorý rastie z rovnakých koreňov amerického kriminálneho žánru.

Napokon, režisér Hans Petter Moland študoval film v Spojených štátoch a žáner ovláda minimálne na úrovni amerických kolegov. Určite by kedykoľvek mohol vyzvať na férovku ľubovoľný štúdiový produkt z ponuky slovenských multiplexov.

Oproti vyčerpanému Hollywoodu ponúka originálny humor, obrazový aj slovný, a nádherný vizuál – odhŕňanie snehu nikdy nebolo a asi nebude také poetické.

Boj snežného pluhu s mafiou (Kraftidioten). Dánsko, Nórsko, Švédsko, 2014, 116min. Réžia: Hans Petter Moland. Hrajú: Stellan Skarsgård, Bruno Ganz,Pål Sverre Hagen, Jakob Oftebro, Birgitte Hjort Sørensen. Scenár: Kim Fupz Aakeson. Kamera: Philip Øgaard. Hudba: Brian Batz, Kaspar Kaae, Kåre Vestrheim

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie