Denník N

Andrej Babiš: Do zloženia vlády zasahovali aj Havel a Čaputová. Zemana naštvalo, že som to nevzal

Andrej Babiš. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta
Andrej Babiš. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Bývalý český premiér Andrej Babiš vo veľkom rozhovore pre Deník N opisuje svoje vzťahy s prezidentom Milošom Zemanom a načrtáva, akým by sám bol prípadne prezidentom.

Šéf opozičného hnutia ANO sa vracia aj ku kauze Vrbětice a tomu, prečo nakupoval nehnuteľnosti vo Francúzsku napriek zložitej štruktúre offshorových firiem.

Na čo sa v rozhovore ešte pýtame, ako Andrej Babiš vníma svoj vzťah s prezidentom Milošom Zemanom, či súhlasí s tým, že bol slabý premiér a čo sa dialo na schôdzke, po ktorej bol prezident ihneď odvezený do nemocnice.

Už niekoľko mesiacov sa hovorí o vašej možnej kandidatúre na prezidenta. Ste známy svojím workoholizmom, prezident však podľa ústavy nemá príliš skutočných právomocí. Nebola by to pre vás trochu nuda? Sám ste v roku 2014 povedali, že by vás náplň práce prezidenta nebavila.

Keby som ja bol prezidentom, to by ste sa čudovali. Bol by som veľmi aktívny prezident.

Napriek tomu prezident štát predovšetkým reprezentuje, reálnu moc nemá.

Prezident s mojimi kontaktmi? Keby som bol prezidentom, lietal by som po celom svete, to je moja profesia, zahraničný obchod. Viem nadväzovať vzťahy s ľuďmi. Bol by som prospešný pre našich podnikateľov.

Veľmi ma mrzí, že som neletel do Vietnamu, kde dobre poznám prezidenta aj premiéra. Tam chceme robiť biznis a tam škodovka predá autá. Poznám aj thajského premiéra, singapurského, tureckého prezidenta a mnoho ďalších.

Kľúčovou náplňou v pozícii prezidenta by pre vás teda bola ekonomická diplomacia?

Ja som ešte nepovedal, že budem kandidovať. Politika poškodila moju rodinu, moja rodina je zásadne proti tomu. Áno, budem jazdiť s karavanom, no budem jazdiť preto, že chcem mať kontakt s občanmi. Vždy som sa najlepšie cítil medzi ľuďmi. Mám rád kontakt s ľuďmi.

Prezident predsa môže cestovať po Českej republike, prezident Zeman takisto cestoval. Určite mu píšu aj rôzni ľudia ako mne, o rôznych krivdách. A on sa na to môže pozrieť, upozorniť nejakú inštitúciu. Áno, nemá tú kompetenciu, môže však na to poukázať. Je to, samozrejme, aj o reprezentácii našej krajiny, a keď sa pozriete na fotografie a videá, myslím si, že sme s pani manželkou nerobili vo svete hanbu.

Napriek tomu si vás ľudia skôr predstavujú v nejakej viac manažérskej funkcii.

Ja však hovorím, že zatiaľ nikam nekandidujem.

Aj mňa ten variant spočiatku prekvapil.

Pretože to chcú hlavne ľudia. Dostávam desiatky mailov, všetci mi píšu, aby som kandidoval, sú nespokojní s výsledkom volieb. Neuvedomujú si, že keby som sa teoreticky stal prezidentom, musel by som byť prezidentom pre všetkých.

Vy médiá stále hovoríte, že Babiš rozdeľuje spoločnosť. Ja som si tú úlohu, do ktorej ma médiá zaradili, nikdy neužíval. Na rozdiel od pána prezidenta, ktorý je rád kontroverzný a rád rozdeľuje. Ja rozdeľovať nechcem.

Predstavte si, že by som prezidentovi vyhovel, v tejto chvíli by som stále skladal vládu a hovoril by som: „Jáj, predseda Fiala so mnou nechce hovoriť, tak to nevadí, možno si to rozmyslí, ja si ešte počkám.“ Potom si pôjdeme po dôveru, nedajú nám ju, no Miloš mi to dá druhýkrát. A takto by som tam mohol trčať rok. Boli by tu milióny nespokojných ľudí, nie som blázon. Nechcem rozdeľovať a blokovať túto krajinu.

Môžeme sa baviť o tom, ako voľby dopadli a čo bolo nefér – napríklad Pandora Papers –, výsledok som však uznal. Prezident je na mňa naštvaný, že som to poverenie nevzal, no bolo by to zbytočné. Nikdy som nechcel spoločnosť rozdeľovať, je mi to nepríjemné. Áno, mám nejakú nálepku, nepravdivé ŠtB, účelové Čapí hnízdo a ďalšie nezmysly, ktoré nemajú nič spoločné s mojou politickou kariérou. Keby som sa stal prezidentom, robil by som všetko preto, aby som presvedčil tých, ktorí ma neznášajú, že by som bol prezidentom aj pre nich.

Domnievate sa, že by mal prezident zasahovať do zloženia vlády?

Nemal by, všetci to však robili. Havel, Klaus, Zeman aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Miloš Zeman

Petr Fiala

Rozhovory

Svet

Teraz najčítanejšie